Opvang Oekraïners in Jaarbeurs tijdelijk dicht, locatie overvol

De opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs sluit tijdelijk de deuren. De locatie is overvol, wat leidt tot onvoldoende zorgcapaciteit, lange rijen voor sanitaire voorzieningen en onvoldoende privacy. De Veiligheidsregio Utrecht spreekt dinsdag van een „onhoudbare situatie”, doordat er geen zicht is op andere beschikbare opvangplekken in Nederland.

De Jaarbeurs is berekend op maximaal 140 personen die op de locatie overnachten. Het streven is om hen binnen 24 uur over te plaatsen naar een meer permanente opvanglocatie, elders in het land. Bij meer dan 140 personen is een tijdelijke sluiting noodzakelijk, aldus de Veiligheidsregio. Tot nu toe slaagde het Landelijk Centrum Vluchtelingen Spreiding er telkens om de Oekraïners tijdig over het land te spreiden, maar door sluitingen van opvanglocaties is de doorstroom gedaald. Ondertussen komen er nog wel dagelijks vijftig tot zeventig Oekraïners aan in Nederland.

Directeur Jaap Donker van de Veiligheidsregio Utrecht zegt dat het besluit „met pijn in het hart” genomen is. „Voor kinderen en kwetsbaren maken we, zolang het kan, nog een uitzondering.” Pas als het aantal Oekraïners in de opvang tot onder de tachtig daalt en er perspectief is op „ruim voldoende opvangplekken”, zal de opvanglocatie in de Jaarbeurs de deuren weer openen.

De reden voor aanmelding van nieuwe mensen bij de Jaarbeurs is sinds afgelopen zomer „sterk in verandering”, schrijft de Veiligheidsregio. In het eerste jaar na het uitbreken van de oorlog, op 24 februari 2022, vluchtten vooral kwetsbaren, vrouwen, kinderen en gewonden naar Nederland. Nu komen ook Oekraïners aan die zeggen te zijn afgereisd voor de arbeidskansen en de goede voorzieningen. De Veiligheidsregio uitte eerder al de zorg dat dit ten koste zou kunnen gaan van de opvang voor kwetsbare vluchtelingen.