Levens werden vermorzeld in het Toeslagenschandaal: ‘Mijn kinderen, jouw kinderen: die moeten hier geen last meer van hebben’

Dulce Gonçalves (43) – ‘Ik had graag namen genoemd zien worden’

„Het is een mooi rapport, maar nu moet er wel gehandeld worden, op basis van wat erin staat. We hebben nu antwoord op de waaromvraag en daarmee moet het nieuwe kabinet aan de slag.

En ja, ik had graag gewild dat er namen werden genoemd in het rapport. Maar ik had van tevoren besloten de lat niet te hoog te leggen. Het belangrijkste is dat het wordt opgelost voor ons, dat we rust krijgen, en dat de kinderen veilig thuis kunnen komen [van sommige gedupeerden zijn de kinderen uit huis geplaatst]. En er zijn nu dus antwoorden. Dit is historisch!

Als je hoort dat het morgen weer kan gebeuren, zoals de commissie schrijft, word je wel bang. Dan is het moeilijk te zeggen: ik ga aan mijn toekomst werken. Maar dat ga ik wel doen. Ik heb het idee dat ik mijn proces aan het afsluiten ben en ik kan mijn toekomst niet laten afhangen van wat mij aangedaan is. Bovendien: dit mág nergens meer gebeuren. De mensen die na mij komen, mijn kinderen, jouw kinderen: die moeten hier geen last meer van hebben.”

Janet Ramesar (39) – ‘Na ruim vier jaar ben ik een beetje cynisch’

„Ik zat bij de presentatie van het rapport en ik dacht: ja, en nu? Wie gaat er wat mee doen? Ik ben een beetje cynisch na ruim vier jaar. Ik sta nog steeds bijna aan het begin van mijn financiële afhandeling. Eerst hoopte ik op een snelle oplossing. Nu vraag ik me af hoelang iedereen nog verontwaardigd blijft.

Er is aangifte gedaan tegen ambtenaren, tegen bewindspersonen. Uiteindelijk gebeurde er niks. Wie het heeft gedaan, maakt voor mij niks meer uit, ik wil gewoon dat het opgelost wordt. Zowel qua compensatie als wat de systeemrot betreft.

Ik ben boos dat een hele commissie moest worden opgetuigd om te onderzoeken wat wij als toeslagenouders al jaren zeggen. Aan de andere kant ben ik opgelucht, want helaas worden dit soort dingen alleen serieus genomen als er een onderzoek is geweest. Over de systeemrot: ik zit zelf inmiddels ook in de politiek, in de gemeenteraad, en weet dat dit niet iets is wat je met een knip van de vingers hebt opgelost.”


Lees ook
‘Wij hebben in ons rapport niets of niemand gespaard’, zegt fraude-onderzoeker Van Nispen

Commissievoorzitter Michiel van Nispen biedt als voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid het rapport  aan aan Kamervoorzitter Martin Bosma.