Vorige week vroeg een collega: „Mag je zingen op de fiets, mag je fluiten op het werk?” en ik moest met het schaamrood op de kaken bekennen dat ik daar nog nooit écht goed over had nagedacht.
Ik laat me zelf altijd leiden door de vloedgolven van het bestaan. Die kunnen me zomaar ineens overspoelen. En dan kan het gebeuren dat mijn innerlijke diva het ineens van me overneemt als ik met wapperende haren op m’n rijwiel zit, het leven zich een weg naar buiten baant en ik Gloria Gaynor bén en ‘I will survive’ ten gehore breng alsof ik in een uitverkocht Gelredome sta. Graag gedaan.
Dus: mag je zingen op de fiets? Duh! Mits je je, uiteraard, aan een aantal voorwaarden houdt.
Zo lijkt het mij dat hoe slechter je zingt, hoe harder je moet trappen, en hoe sneller je fietst, hoe harder je mag zingen – dan is het overlastgevende moment immers maar kort en zullen mensen opgelucht zijn als je weer voorbij bent. Grofweg kan je ervan uitgaan dat je tot 60 decibel redelijk je gang kan gaan.
Pas ook altijd een beetje je repertoire aan – dus Goldband rond studentenhuizen, Antoon bij middelbare scholen, Verdi in Amsterdam-Zuid, Sweet Caroline in Den Haag, Suzan en Freek in Almere en Oerend Hard in Ootmarsum. Of wacht, juist niet, dat is Twente.
Ik denk dat het ook belangrijk is om op je actieradius te letten. Want je kunt nog zo hard fietsen tijdens het zingen, als je dat in kleine rondjes doet, krijgen mensen alsnog een oorwurm. Ga dus in een grotere cirkel fietsen, het liefst met een diameter van tientallen kilometers, en het liefst de stad úít. Ik las dat er speciale zangfietspaden zijn, overal in het land. Als iedereen zich een beetje aan de regels houdt, kunnen daar veel meer van komen. Misschien zelfs speciale themapaden, zoals de ‘Hazes Highway’ of het ‘Opera Ommetje’.
Zelf zing ik ook altijd tijdens het wandelen. Ik denk niet dat dat een probleem is. Sterker nog, ik krijg de indruk dat mensen het juist waarderen. Er staan soms hele menigtes langs mijn route te wachten tot ik langskom en grote aantallen lopen juichend kilometers mee om geen noot te missen. Meezingen is toegestaan.
Stationair zingen doe ik nooit en ik zou het op prijs stellen als we ons daar allemaal aan zouden kunnen houden. Dus ook straatmuzikanten en draaiorgels. Muziek maken op één locatie mag alleen als je The Beatles bent, óf als je voor de Russische ambassade gaat staan. Op Voorheen Twitter schreef iemand dat hij zin had om in een boom te klimmen en een lied te zingen – dat mag dus niet. Tenzij de boom meer dan 200 meter hoog is en de zanger in de top zit.
Dan fluiten. Fluiten is irritant. Ik haat fluiters. En al helemaal op het werk. Ik heb in ieder geval nog nooit iemand horen zeggen: „Ik ben dolblij dat mijn collega de hele dag als een vrolijke kanarie zit te fluiten terwijl ik me probeer te concentreren.” Ik vind dat er een fluitvergunning moet komen die mensen moeten aanvragen voor ze überhaupt mogen fluiten. Tenzij je integraal de Negende van Beethoven kan fluiten.
Tuurlijk. Je zou nog kunnen denken aan fluitvrije afdelingen met fluitdetectors die net als rookmelders fluitende collega’s detecteren. Je kan ook denken aan duidelijk gemarkeerde zones waar fluiten juist wél is toegestaan, zoals er ook naaktstranden zijn. Of audities – dat mensen die willen fluiten op het werk eerst even langs de OR en MR moeten voordat ze een fluitconcert mogen geven. Maar ik denk dat ik namens de overgrote meerderheid van de Nederlanders spreek als ik zeg dat het beter is als we ons met z’n allen langzaam naar een fluitvrije samenleving gaan bewegen.
Datzelfde geldt voor neuriën.
Tot slot nog een woordje over pompompommen, met de vingers trommelen, winden en oprispen. Veel lezers hebben me gevraagd of ik dat wil verbieden omdat ze zich daar zo aan ergeren in de openbare ruimte. Dat kan ik helaas niet. Ik heb het uiteraard wel bij Kim Putters neergelegd als onderwerp bij de formatie.
Het enige dat ik daar nú over kan adviseren, is om keihard weg te fietsen als je je daaraan ergert, met grote snelheid, in flinke concentrische cirkels, luid zingend uiteraard. En dan thuis met deuren, gordijnen en ramen dicht lekker fluiten.
Kunnen jullie hier iets mee?