Er zitten lastige passagiers in mijn hoofd. Wat nu?

Stemmen

„Ik heb geen zin in werk. Ik wil niks.”

„Wat denkt die idioot? Dat hij mijn baas is?”

„Schiet op! Straks is deze kans voorbij!”

Dit zijn de stemmen van een paar lastige passagiers in mijn hoofd. Ik ben aan het oefenen om wat slimmer met ze om te gaan.

ACT

Ik schreef al eens over Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een therapievorm die is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven Hayes.

Een centraal element daarin is gezond omgaan met je eigen pijnlijke gedachten en gevoelens. ACT raadt je aan om deze te zien voor wat ze zijn: gedachten en gevoelens. Niets meer en niets minder. Soms waardevol, vaak ook niet. Zodat je daarna kunt kiezen voor gedrag dat past bij je belangrijkste waarden.

Dit is allemaal nog niet zo makkelijk. Daarom is binnen ACT een reeks praktische oefeningen en interventies ontwikkeld. Zoals de populaire metafoor van de buspassagiers.

Lastige passagiers

De busmetafoor wordt door Hayes en collega’s als volgt beschreven. Stel je voor dat jij een bus bestuurt. In de bus zitten allerlei passagiers: je gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties, herinneringen. Sommige passagiers zijn behoorlijk intimiderend en had je liever niet aan boord gehad. Maar ze zijn onderweg ingestapt en ze blijven. Je hebt wel eens geprobeerd om met ze in discussie te gaan of om ze uit de bus te zetten, maar dat lukt niet. Omdat je bang bent dat ze naar voren zullen komen, doe je meestal maar liever wat zij willen. Je geeft ze hun zin, zodat ze stil blijven. Maar daardoor volg je hun route, in plaats van de weg die jij zelf wilt nemen. En daar word je niet blij van.

En dan?

Wat is de oplossing? Leren om neutraal te luisteren naar je passagiers. Het zijn gewoon geluiden in je hoofd. Ze kunnen je niet dwingen iets te doen of te laten. Daar ga jij over. Jij bent tenslotte de chauffeur. Dus je observeert, probeert te ontdekken of er iets waardevols wordt gezegd, bedankt ze voor hun inbreng, maar rijdt intussen de route die past bij jouw waarden.

Nou zijn er veel meer leuke ideeën binnen ACT. Bijvoorbeeld je brein een naam geven (Harrie) en leren om verdraagzaam te luisteren naar zijn gebabbel („Goh, interessant Harrie. Ga door” (gaap)…). Maar in mijn hoofd wonen allerlei Harries en ze praten ook nog eens door elkaar. Daarom ben ik gebaat bij dat beeld van die bus met passagiers.

Waarden

Een mooie uitspraak van ACT-grondlegger Hayes is: „We hurt where we care, and we care where we hurt.” Oftewel: pijnlijke gedachten en emoties kunnen een signaal zijn dat er een belangrijke waarde in het geding is. Waarden zijn essentieel, volgens Hayes. Wat op de lange termijn écht belangrijk is in het leven – bijvoorbeeld liefde – dát hoort de route van de bus te bepalen. En soms proberen je passagiers, op hun eigen lompe, onhandige manier, je daar gewoon een beetje bij te helpen.