Bij het COA is het elke dag crisis, zegt de bestuursvoorzitter

Bij het COA is het elke dag crisis, zegt bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker in de personeelskantine op het terrein van het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Daar verandert een uitspraak van de rechter, zoals die in januari in Groningen, niets aan. Het COA heeft woensdagmiddag een persconferentie belegd, om uit te leggen of het zich vanaf donderdag aan het vonnis van de rechtbank houdt en minder dan 2.000 mensen in het asielzoekerscentrum in Ter Apel huisvest.

„Hoogstwaarschijnlijk” lukt dat, zegt Schoenmaker. Het hangt af van hoeveel asielzoekers er woensdagavond nog arriveren. „Daar hebben we geen invloed op. Het is heel vervelend dat we zo krap in Ter Apel zitten”, zegt Schoenmaker.

Woensdag verbleven er nog 2.066 mensen in het aanmeldcentrum. Als er donderdag minder dan 2.000 asielzoekers zijn, voldoet het COA aan de uitspraak van de rechter, die de organisatie in januari vier weken de tijd gaf om zich aan dat in 2010 met de gemeente Westerwolde afgesproken maximum te houden. Elke dag dat in het asielzoekerscentrum te veel mensen verblijven, moet het COA de gemeente een dwangsom van 15.000 euro betalen.

Maandag zei het COA nog dat het niet mogelijk was om extra opvang te vinden en het niet ging lukken om het aantal asielzoekers in Ter Apel naar beneden te krijgen. Dinsdag kwam de organisatie met een tijdelijke oplossing. De noodopvang in Biddinghuizen blijft tot half maart open. Het COA was al begonnen met het verhuizen van mensen uit Biddinghuizen, omdat het terrein in het voorjaar leeg moet zijn. Nu brengt het COA er weer asielzoekers onder, zodat er minder mensen in Ter Apel verblijven. Het gaat om asielzoekers die in Ter Apel geregistreerd en geïdentificeerd zijn. De eersten zijn woensdag vertrokken. Hierdoor kan het COA zich donderdag aan de afspraak met de gemeente houden.


Lees ook
Rechter: maximaal 2.000 asielzoekers in Ter Apel, anders volgt dwangsom

Een wegwijzer op de stoep naar het aanmeldcentrum van Ter Apel.

Spreidingswet

Dat is donderdag. Maar of het vrijdag, of volgende week ook lukt, is onzeker. Het COA „puzzelt” elke dag om opvangplekken te regelen, zegt Schoenmaker. Hij benoemt een opstapeling van problemen. Zo is de instroom van asielzoekers in Ter Apel momenteel zo’n dertig procent hoger dan verwacht. De oproep die staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) twee weken geleden deed aan provincies en gemeenten om binnen drie tot vijf weken 5.500 extra opvangplekken te regelen, heeft nog tot geen enkele extra plek geleid. „We hebben die plekken nodig, anders blijven we in de problemen”, zegt Schoenmaker.

Ook de spreidingswet, die in januari is aangenomen en in februari in werking is getreden, biedt nog geen verlichting. „Veel gemeenten hebben contact met ons opgenomen naar aanleiding van de spreidingswet, maar we hebben nog geen aanbiedingen gekregen”, zegt Schoenmaker. Het COA blijft zelf zoeken naar plekken om asielzoekers buiten Ter Apel op te vangen, zoals in hotels of op schepen. Ook probeert het locaties die binnenkort sluiten langer open te houden. „We doen alles wat we kunnen om hieruit te komen”, zegt Schoenmaker.

Het is altijd het doel van het COA geweest om zich aan de afspraak met de gemeente Westerwolde te houden, zegt Schoenmaker. „Dat is vanaf november niet gelukt. We waren toen aan het strijden om mensen überhaupt nog in een bed te krijgen. Daar hebben we veel voor moeten doen. Maar we proberen altijd mensen uit Ter Apel te verplaatsen, zodra er een bed in het land beschikbaar is. Elke dag voelen we hoe hoog de druk is.”

Volgens de bestuursvoorzitter kan zijn organisatie het niet snel goed doen. „Als we het niet redden, zeggen de gemeente en omwonenden dat zelfs een uitspraak van de rechter niet helpt. Als we het wel redden, zouden ze kunnen zeggen: nu kan het ineens wel.”