‘Israëlisch leger bouwt weg dwars door Gaza heen, om het noorden en zuiden van elkaar te kunnen scheiden’

‘Israëlische militairen vallen Palestijnen aan die wachtten op humanitaire hulp, zeker één dode’

Israëlische militairen hebben maandag geschoten op een grote groep Palestijnen in het noorden van Gaza die stonden te wachten op humanitaire hulp, zo melden nieuwszender Al Jazeera en het Palestijnse persbureau Wafa. Daarbij zouden zeker één persoon om het leven gekomen zijn en minimaal tien anderen gewond zijn geraakt.

Al Jazeera deelt videobeelden waarop te zien is dat tientallen Gazanen dringen rond een truck, wanhopig om pakketjes aan te nemen die vanuit daar worden uitgedeeld. In de dozen zou voedsel zitten. Terwijl het eten wordt uitgedeeld, klinken er vanuit de lucht schoten en slaan de Palestijnen op de vlucht. Deze beelden noch de dodentallen zijn niet door NRC te verifiëren. De aanval zou iets ten westen van Gaza-Stad hebben plaatsgevonden.

Door de oorlog met Israël verkeert de bevolking van Gaza in grote humanitaire nood. Voedsel is er nauwelijks verkrijgbaar door Israëlische blokkades, brandstof voor de productie van brood is er ook niet en mensen staan soms dagen in de rij voor wat eten. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties becijferde in december dat ongeveer de helft van de bevolking van Gaza destijds honger leed.

Lees ook Hondsdolheid, honger, één arts per zevenduizend mensen: wat betekent ‘veilig’, in Gaza?

‘Israëlisch leger bouwt weg dwars door Gaza heen, om het noorden en zuiden van elkaar te kunnen scheiden’

Het Israëlische leger zou een weg aan het bouwen zijn over de gehele breedte van de Gazastrook. Dat heeft het onderzoeksinstituut The Institute for the Study of War (ISW) maandagavond geconcludeerd. Volgens het instituut wil het leger de weg, in het zuiden van Gaza-Stad, gebruiken om de beweging van Gazanen van het noorden naar het zuiden te kunnen beheersen.

De weg kan het noorden en het zuiden van de Gazastrook van elkaar afsluiten en zou zo Israëlische aanvallen kunnen vergemakkelijken. Volgens een Israëlische journalist die met het leger werkt bereiden militairen zich voor „op een heel lang verblijf” in het gebied.

Sinds begin januari proberen Hamasstrijders volgens ISW terug te keren naar het noorden van de Gazastrook om daar hun militaire capaciteiten weer op te bouwen. Palestijnse strijders van de Islamitische Jihadbeweging zouden maandag raketten hebben afgevuurd op het Israëlische leger om de aanbouw van de weg te verhinderen.

Het Israëlische leger zou de weg willen gebruiken om de beweging van Gazanen van het noorden naar het zuiden onder controle te houden. Foto Gil Eliyahu/Reuters

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog in Gaza en de spanningen in het Midden-Oosten die daarmee te maken hebben. Ons vorige blog kun je hier teruglezen.