Deze groep zet alles op alles om de buitenlandse feestjes van het dictatoriale regime in Eritrea te verstoren

Het land bestaat sinds 1993 en is sindsdien een „eenmansdictatuur” is, zoals mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch het noemt. De autoritaire en tot nu toe enige leider ervan is de 77-jarige Isaias Afwerki. Tegenstanders van deze man, veelal gevlucht uit het Oost-Afrikaanse Eritrea dat hij leidt, staken zaterdagavond in Den Haag auto’s in brand en belaagden met veel geweld politieagenten en brandweermannen. De voorstanders van het regime in Eritrea, geleid door het almachtige People’s Front for Democracy and Justice (PFDJ), vierden intussen uitbundig feest in het Haagse zalencentrum Opera, valt te zien op berichten die via sociale media werden verspreid.

Politieke opponenten van het regime in Afrika ontvluchten al jarenlang massaal Eritrea. Dat geldt vooral voor jonge mannen die aan de dienstplicht willen ontkomen. Officieel duurt die achttien maanden maar in de praktijk veel langer, soms meer dan tien jaar. In 2022 oordeelde de Raad van State dat Eritreeërs die het militaire onderdeel van de nationale dienstplicht moeten vervullen „een reëel risico lopen op een onmenselijke behandeling”. De staatssecretaris moet hier volgens de bestuursrechter rekening mee houden bij besluiten over asielaanvragen van Eritreeërs.

In Nederland wonen inmiddels zo’n 25.000 Eritreeërs. Volgens cijfers van het CBS hebben Eritreeërs van alle statushouders het vaakst betaald werk. „Na zevenenhalf jaar heeft iets meer dan 60 procent van deze groep een baan. Dat is meer dan statushouders met een andere nationaliteit.”


Lees ook
Dertien mensen aangehouden na rellen tussen groepen Eritreeërs in Den Haag, zes agenten gewond

Uitgebrande voertuigen bij zalencentrum Opera aan de Fruitweg.

Tegenstanders Eritrees bewind

Volgens burgemeester Jan van Zanen en de politie van Den Haag zochten aanhangers van de zogeheten Brigade Nhamedu zaterdag de confrontatie. Dat is een beweging van tegenstanders van het bewind in Eritrea die naar het buitenland zijn gevlucht. De leden zien bijeenkomsten van aanhangers van het regime als een doelwit en zetten alles op alles om de feestjes van het dictatoriale regime te verstoren. Tegenover de Britse krant The Guardian zei Henok Tekle, een in Amerika levende Eritreeër, vorig jaar dat de brigade aan het uitgroeien is „tot een massabeweging” in de Eritrese diaspora.

Er zijn de laatste jaren vaker spanningen geweest rondom feestjes van Eritreeërs in Nederland. Twee jaar geleden gaf de rechtbank Den Haag geen toestemming voor een evenement dat een Eritrese organisatie, de Stichting Nederlands Eritrees Platform (SNEP), in Rijswijk had willen houden. De gemeente vreesde ongeregeldheden bij deze bijeenkomst. Vorig jaar ging een identiek feest in Rijswijk wél door en kwam het inderdaad tot vechtpartijen tussen aanhangers en tegenstanders van Afwerki.

Vorig jaar liep het tijdens een feest in Rijswijk ook al uit op vechtpartijen tussen aanhangers en tegenstanders van Afwerki

Het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee onderzoeken al sinds 2018 een criminele organisatie die zich bezighoudt met de smokkel van Afrikaanse migranten naar Europa. Eind 2022 leverde Ethiopië op verzoek van Nederland een Eritreeër uit die ervan wordt verdacht dat hij op grote schaal Eritreeërs van Afrika naar Nederland heeft gesmokkeld.

Onderweg werden slachtoffers in Libië mishandeld, gemarteld en verkracht, terwijl ze met zijn honderden opgesloten zaten in kampen. Meerdere migranten zouden volgens het OM in deze omstandigheden zijn overleden. Familie in Nederland werd intussen afgeperst en moest grote sommen geld betalen voordat het opgesloten familielid mocht doorreizen. De oversteek naar Europa vond vervolgens plaats op overvolle en nauwelijks zeewaardige bootjes. Talloze migranten overleefden deze zeereis niet.

Losgeld

Vorig jaar heeft Nederland om uitlevering van een andere vooraanstaande mensensmokkelaar uit Eritrea gevraagd. Het gaat om een verdachte die in Soedan werd gearresteerd in een internationale politieoperatie onder leiding van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die hem op het spoor kwamen in een witwasonderzoek. Hij zit nu vast in de VAE en het Nederlandse OM loofde eerder een beloning van 20.000 euro uit voor de tip die tot zijn arrestatie zou leiden.Justitie heeft om zijn uitlevering gevraagd.

In Nederland zijn ook vijf personen opgepakt die ervan worden verdacht die zich te hebben beziggehouden met het ophalen van losgeld in Nederland.


Lees ook
‘Koning van de mensensmokkel’ liet vluchtelingen voetballen en de verliezers’ vrouwen verkrachten

<strong>Migranten in een detentiecentrum </strong>in Tripoli, Libië, in 2015. Ook Eritreeërs proberen via dit land Europa te bereiken.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/deze-groep-zet-alles-op-alles-om-de-buitenlandse-feestjes-van-het-dictatoriale-regime-in-eritrea-te-verstoren-1.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=