Rellen tussen groepen Eritreeërs na bijeenkomst in Den Haag

Tientallen Eritreeërs zijn zaterdagavond slaags geraakt na een bijeenkomst van Eritrese gemeenschappen in zalencentrum Opera in Den Haag. Zij gooiden onder meer met stenen naar elkaar en de politie. Ook zijn twee politievoertuigen in brand gestoken. De ME heeft traangas gebruikt om de groepen uit elkaar te drijven, meldt de Haagse politie op X.

Burgemeester Jan van Zanen heeft een noodbevel afgegeven voor de omgeving van de Fruitweg, waar het zalencentrum is gevestigd. Dat betekent dat de politie mensen weg kan sturen en kan aanhouden als zij niet meewerken. Het is niet bekend of er gewonden zijn gevallen. Ook is niet duidelijk of de politie aanhoudingen heeft verricht.

Bij zalencentrum Opera zijn ramen kapotgeslagen, meldt persbureau ANP. De relschoppers proberen het centrum binnen te dringen en bekogelen de politie daarbij met stenen, fietsen en verkeersborden. Ook staat een touringcar tegenover het zalencentrum in brand.

Een gemeentewoordvoerder meldt dat het gaat om een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van de Eritrese regering. De eerste groep was organisator van de bijeenkomst. De gemoederen tussen de twee groepen liepen in het verleden al vaker op. Zo ging in 2022 een feest van de regeringsgezinde Eritreeërs in Beverwijk niet door, vanwege vrees voor verstoring van de openbare orde. Tegenstanders verweten de organisatie destijds een „lange arm van het dictatoriale bewind in Eritrea” te zijn.