Moeder Navalny officieel op de hoogte gesteld van zijn overlijden, meldt zijn woordvoerder

De woordvoerder van Aleksej Navalny heeft zaterdag de dood van de oppositieleider bevestigd in een bericht op X. „Hij is vermoord”, schrijft Kira Jarmisj. De moeder van Navalny zou daarvan officieel op de hoogte zijn gebracht.

Woordvoerder Jarmisj schrijft dat het lichaam van Navalny op dit moment in Salechard zou zijn, een stad in Siberië. Volgens de Russische krant Novaya Gazeta zijn de moeder en advocaat van Navalny op dit moment onderweg naar de strafkolonie waar hij overleed. „We eisen dat het lichaam van Navalny direct wordt overgedragen aan de familie”, schrijft Jarmisj.

Vrijdag meldde de Russische gevangenisdienst dat Navalny, die al sinds begin 2021 in de gevangenis zat omdat hij volgens de Russische autoriteiten een extremistische beweging had opgericht, onwel was geworden tijdens een wandeling. Medische hulp mocht niet meer baten. De oorzaak van zijn overlijden is nog niet vastgesteld, maar de familie en medewerkers van de grootste criticus van de Russische regering zeiden al meer dan een jaar dat zijn gezondheid in gevaar was door de omstandigheden waarin hij werd vastgehouden.