Verzwakt Feyenoord houdt goed stand tegen klasserijk AS Roma

De beladen confrontaties tussen Feyenoord en AS Roma brachten de afgelopen jaren veel. En ook nu, op een warme februari-avond in de Kuip, was het lang een aantrekkelijke, open wedstrijd. Het bleef bij 1-1, in het eerste duel van de tweeluik in de tussenronde van de Europa League, waarbij de winnaar zich kwalificeert voor de achtste finale.

Vorig seizoen werd Feyenoord, na een schitterende tweestrijd, in de kwartfinale van de Europa League uitgeschakeld door AS Roma. Een jaar nadat de Italiaanse club in de Conference League-finale al te sterk was geweest. Intense, gelijkwaardige confrontaties waren het, waarin de individuele kwaliteit van AS Roma op beslissende momenten de doorslag gaf.

Die klasse was ook nu te zien bij AS Roma, inmiddels zonder de vorige maand ontslagen coach José Mourinho. Onder zijn opvolger, de beginnende trainer Daniele de Rossi (40), speelt de ploeg met veel meer aanvallende intenties dan onder de defensief ingestelde Mourinho. Dat betekent: met een extra aanvaller en een verdediger minder.

Feyenoord is ernstig verzwakt door ziektes en blessures, mist bijna een half elftal basisspelers – doelman Justin Bijlow, verdedigers Gernot Trauner en Lutsharel Geertruida, middenvelder Quinten Timber en spits Santiago Gimenez (wel reserve, hij zou invallen). Daarmee ontbreken niet alleen de eerste drie aanvoerders, maar ook de eerste drie topscorers.

Zonder het fundament van de ploeg, heeft Feyenoord het in fases defensief lastig. Zo wint de kracht en geslepenheid van Romelo Lukaku (30) het van de jonge Thomas Beelen (22), die handen en voeten tekortkomt om de Belg af te stoppen. Na een kwartier heeft Beelen, vorig seizoen nog actief in de Eerste Divisie bij PEC Zwolle, al een gele kaart op zak, als Lukaku slim een overtreding uitlokt.

Zoals even later een handig, vrijwel onzichtbaar duwtje van Lorenzo Pellegrini genoeg is om Calvin Stengs van een kopbal af te houden, waarna een kans ontstaat voor AS Roma.

Grote gaten

In die moeilijke openingsfase roept Feyenoord-coach Arne Slot eerst Mats Wieffer en daarna Ramiz Zerrouki naar zich toe, geeft uitgebreide aanwijzingen. In dat laatste geval over hoe de gevaarlijke rechterflank van de Italianen – met oud-Feyenoord-speler Rick Karsdorp – moet worden beteugeld.

De meer avontuurlijke, ondernemende speelwijze van AS Roma biedt mogelijkheden voor Feyenoord. Achterin vallen verrassend grote gaten, soms lijkt Feyenoord te schrikken hoeveel ruimte het krijgt. En treuzelt het in de afwerking. Zoals na tien minuten, als Igor Paixao na een onderschepping van Wieffer opeens vrij in het strafschopgebied opduikt. Zijn rolletje gaat maar net naast.

Aan de andere kant ontsnapt Feyenoord ternauwernood. Doelman Timon Wellenreuther weet een vlammend schot van AS Roma-middenvelder Leandro Paredes met een katachtige sprong via zijn vingertoppen tegen de lat te duwen. Kort daarna redt hij ook kordaat op een harde kopbal van Lukaku uit een hoekschop.

Opeens heeft linkback Quilindschy Hartman alle ruimte diep op de helft van AS Roma, kort voor rust. Hij geeft een perfect afgemeten voorzet op Paixao, die volledig vrijstaat in het centrum. De Braziliaan, met zijn 1,67 meter een van de kleinste spelers op het veld, blijft even in de lucht hangen en kopt dan uitstekend binnen: 1-0, op een mentaal belangrijk moment.

Twee jeugdspelers

Toch lukt het Feyenoord in de minder enerverende tweede helft niet om AS Roma onder druk te houden. De Italianen slaan toe op een onbewaakt moment. Voorzet van de doorgebroken linksback Leonardo Spinazzola op spits Lukaku, die het persoonlijke duel met David Hancko wint en ogenschijnlijk simpel binnenkopt: 1-1.

In de slotfase brengt Feyenoord noodgedwongen twee jeugdspelers in: Antoni Milambo (18) en debutant Givairo Read (17). Het houdt prima stand en krijgt via invaller Gimenez nog een kans op de overwinning. Die is ook dichtbij als een andere invaller, Luka Ivanusec, een vrije trap op de paal schiet.

De uitslag biedt perspectief voor de return in Stadio Olimpico, volgende week donderdag. Dan zullen meerdere basisspelers van Feyenoord naar verwachting weer terug zijn. Al wordt het een complexe opdracht, gezien het feit dat Feyenoord de afgelopen jaren keer op keer verloor in Rome, zowel van AS Roma als van stadsgenoot Lazio.