Justitie vervolgt acht agenten voor arrestatie van man die vlak daarna overleed

Het Openbaar Ministerie vervolgt acht politie-agenten vanwege hun betrokkenheid bij de arrestatie van een 32-jarige Poolse man in Rotterdam. Hij werd in juni vorig jaar gearresteerd en overleed niet lang na zijn aanhouding. Justitie verdenkt de acht agenten ervan de zogeheten geweldsinstructie te hebben overtreden, zo heeft het donderdagmiddag bekendgemaakt. De verdenking is gebaseerd op de conclusies van het onderzoek naar de Rijksrecherche naar het incident.

In juni kreeg de politie een melding van een man die tegen een auto was gefietst en niet meer voor reden vatbaar zou zijn. De agenten gebruikten een taser om hem onder controle te krijgen en hem daarna te boeien. Volgens justitie heeft dat „zo lang geduurd” en is de arrestant vlak daarna onwel geraakt. De agenten en ambulancepersoneel hebben de man tevergeefs proberen te redden via reanimatie.

De conclusie van het onderzoek van de Rijksrecherche naar het incident luidt dat „het ontstaan van het overlijden zonder meer kan worden verklaard door de manier waarop de verdachte in bedwang is gehouden”. Justitie meldt dat alle acht agenten de arrestant hebben vastgehouden, terwijl hij op de grond lag. Het is nog onduidelijk wanneer de agenten voor de rechter moeten komen.