CBS: gemiddelde Nederlandse huishoudens komend jaar 323 euro minder kwijt aan energie dan vorig jaar

Gemiddeld zijn Nederlandse huishoudens dit jaar 323 euro minder kwijt aan energie dan vorig jaar. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van de energieprijzen en het verbruik van afgelopen januari, die onderzoekers afzetten tegen dezelfde variabelen van januari vorig jaar. In totaal verwacht het CBS dat een gemiddeld huishouden dit jaar 2.363 euro kwijt is aan energie: 12 procent minder dan in 2023.

Het CBS schrijft de daling voornamelijk toe aan de gedaalde energieprijzen. Zoals het er vorige maand voor stond, is energie dit jaar gemiddeld 220 euro goedkoper dan vorig jaar. Vooral gas is flink minder duur geworden, sinds de gasprijzen na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 explosief stegen. Ook elektriciteit werd beter betaalbaar. Daarbovenop komt dat het CBS verwacht dat Nederlandse huishoudens dit jaar minder energie zullen verbruiken dan vorig jaar.

De verschillen tussen huishoudens zijn groot, benadrukt het CBS. Goed geïsoleerde eenpersoonshuishoudens geven gemiddeld 1.400 euro per jaar uit aan energie; meerpersoonshuishoudens in grote en slecht geïsoleerde villa’s zijn jaarlijks gemiddeld 3.990 euro uit.


Lees ook
Meeste huishoudens gaan er in 2024 op vooruit, maar alleenstaanden met laag inkomen niet

Winkelend publiek op de Nieuwendijk in Amsterdam.