Zes jaar cel voor voetballer Quincy Promes wegens smokkelen cocaïne

De rechter heeft voetballer Quincy Promes veroordeeld tot zes jaar celstraf voor zijn betrokkenheid bij drugssmokkel. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bekendgemaakt. Promes werd beschuldigd van betrokkenheid bij grootschalige smokkel van cocaïne via de haven van Antwerpen. Het OM eiste onlangs negen jaar cel tegen de oud-Ajacied, die sinds 2021 in Rusland verblijft.

De cocaïnesmokkel vond eind januari 2020 plaats via een containerschip, dat afmeerde in de haven van Antwerpen. Uithalers wisten een partij van 650 kilo cocaïne over te brengen naar een loods in de buurt van de haven. Een andere partij, van 712 kilo, is door de douane onderschept. De drugs zat verstopt in een lading zeezout, afkomstig uit Brazilië. Het bewijs tegen Promes bestond vooral uit onderschepte cryptoberichten. Volgens het OM bleek daaruit dat de voetballer zich intensief bemoeide met de smokkel.

Voorbeeldfunctie

De rechtbank rekent het Promes aan dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan „dit soort zware delicten”, terwijl hij als voetballer in het centrum van de belangstelling staat. „Verdachte is regelmatig in het nieuws, is actief op sociale media en heeft wereldwijd fans.” Zijn sportieve prestaties, maar ook zijn rijkdom, maken volgens de rechtbank dat hij een voorbeeld is voor velen.

Promes speelt sinds 2021 voor Spartak Moskou en is voor deze rechtszaak niet terug naar Nederland gekomen, ondanks pogingen van het OM om hem over te brengen voor het proces. Vorig jaar werd hij nog veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor een steekpartij op een feest in Abcoude. Ook hiervoor is hij niet naar Nederland gekomen en ontloopt hij voorlopig zijn straf.

Medeverdachte Marylio V., een familielid van Promes, heeft ook zes jaar cel gekregen. Hij zou de rechterhand van de voetballer zijn geweest. Samen met hem had Promes een „cruciale, aansturende en coördinerende rol” bij de smokkel, stelde het OM.