Opnieuw is de Russische Zwarte Zeevloot een van zijn belangrijke schepen kwijtgeraakt. Volgens de Oekraïense legerstaf werd woensdagochtend vroeg het landingsschip Tsezar (Caesar) Koenikov tot zinken gebracht, na een aanval met een of meer zeedrones.
Het 112 meter lange schip uit de Ropoetsja-klasse voer even ten zuiden van het plaatsje Aloepka op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat sinds 2014 door Rusland is bezet en geannexeerd. De Oekraïense militaire inlichtingendienst gaf woensdagochtend beelden vrij van de aanval op het schip, gefilmd vanaf zee. Daarop is een enorme explosie te zien. De aanval zou zijn uitgevoerd door de Oekraïense militaire inlichtingendienst en de marine. Moskou had woensdagochtend nog niet gereageerd op de Oekraïense claims.
Het landingsschip, midden jaren tachtig gebouwd in de Poolse havenstad Gdansk, kan worden gebruikt voor amfibische landingen. Deze klasse schepen vervoeren onder meer pantservoertuigen, maar vaak ook voorraden en munitie. De Koenikov zou normaal gesproken over 87 bemanningsleden beschikken, maar het is niet bekend hoeveel mensen aan boord waren toen het schip werd aangevallen. Op beelden die online werden verspreid vanuit de Krim waren Russische reddingshelikopters boven zee te zien, mogelijk op zoek naar overlevenden.
Land zonder marine
Voor een land dat nauwelijks beschikt over een eigen marine heeft Oekraïne de Russische Zwarte Zeevloot met opmerkelijk veel succes bestreden sinds de grootscheepse invasie twee jaar geleden. De Koenikov is al het vierde Russische landingsschip dat tot zinken wordt gebracht. In december werd het zusterschip Novotsjerkassk aangevallen in de Krimhaven van Feodosia. Ook dat schip zou verwoest zijn. In augustus werd het landingsschip Olenegorski Gornjak zwaar beschadigd bij een aanval in de buurt van de Russische haven Novorossiesk. Het grootste succes boekte Oekraïne kort na de invasie, toen het vlaggenschip van de vloot, de kruiser Moskva, midden op de Zwarte Zee tot zinken werd gebracht met een raketaanval.
Lees ook
Na de Oekraïense aanvallen zoekt Moskou alternatieve Zwarte Zeehavens voor zijn beschadigde vloot
Afgelopen jaar voerde Oekraïne bovendien verschillende succesvolle aanvallen uit op Russische doelen in de havenstad Sevastopol op de Krim, waar het hoofdkwartier van de Zwarte Zeevloot is gevestigd. Bij een raketaanval op de Sergo Ordzjonikidze scheepswerf werd in september onder meer de onderzeeër Rostov-aan-de-Don vernietigd, die in een droogdok lag. Een maand later werd het hoofdkwartier van de vloot vernietigd door een aanval met kruisraketten.
Handelsroutes veiligstellen
De Oekraïense aanvallen op de Zwarte Zeevloot en de Russische marine-infrastructuur op en rond de Krim dienen meerdere doelen. Vanaf schepen rond de Krim voeren de Russen al twee jaar met grote regelmaat raketaanvallen uit op de Oekraïense steden.
Daarnaast heeft Kyiv het voor elkaar gekregen dat de Russische Zwarte Zeevloot zo ver is teruggetrokken van het Oekraïense vasteland dat Oekraïne het scheepvaartverkeer in het noordwestelijk deel van de Zwarte Zee heeft kunnen hervatten. Die handelsroutes zijn cruciaal voor de Oekraïense economie, met name voor het vervoer van landbouwproducten als graan. „Demilitarisering van de Zwarte Zeevloot is de langetermijngarantie voor de veiligheid van de regionale handelsroutes”, zei president Zelensky’s adviseur Michajlo Podoljak vorig jaar al eens over de strategie achter de Oekraïense aanvallen.
Rusland heeft de afgelopen maanden steeds meer oorlogsschepen verplaatst van de Krim naar Russische havens als Novorossiesk, ruim driehonderd kilometer ten oosten van Sevastopol.