Orde van Advocaten verdenkt advocaat Roethof van lekken geheime informatie

De Amsterdamse Orde van Advocaten (OvA) verdenkt advocaat Gerald Roethof ervan in 2020 informatie uit een strafdossier te hebben gelekt terwijl hij en zijn cliënt niks over de zaak mochten zeggen. De beroepsorganisatie heeft om die reden een dekenbezwaar ingediend bij de Raad van Discipline (RvD). Dat bevestigt Roethofs advocaat Gerard Spong dinsdag aan NRC na berichtgeving door het AD. Roethof ontkent schuldig te zijn.

Het onderzoek naar de 50-jarige Roethof kwam op gang nadat de OvA een „serieus en zorgwekkend signaal” van een ernstig beroepsvergrijp ontving van het Openbaar Ministerie. De advocaat kwam onder verdenking te staan toen vier anonieme gebruikers van de versleutelde berichtendienst Encrochat geheime informatie bleken te bezitten uit een strafdossier waarover Roethof en zijn cliënt niets mochten delen met de buitenwereld. In hun berichten verwezen ze meermaals naar Roethof.

Spong vindt vooral het gebruik van anoniem getuigenbewijs problematisch. Hij noemt dat een „ontzettend heikel ding”. Het is niet bekend van wie de Encrochat-berichten afkomstig zijn, daar is ook geen onderzoek naar gedaan.

Inmiddels ligt de zaak voor bij de Raad van Discipline, die het dekenbezwaar — bedoeld voor ernstige overtredingen die het vertrouwen in de advocatuur kunnen schaden — maandag behandelde. De RvD kan Roethof indien schuldig bevonden verschillende sancties opleggen, variërend van een berisping tot een schorsing. In 2020 kreeg Roethof al eens een voorwaardelijke schorsing van vier weken omdat hij door solistisch te handelen een cliënt zwaar had benadeeld. De uitspraak is op 25 maart.