Nederland gebruikte vorig jaar minder gas, maar kleinere krimp dan in 2022

Nederland verbruikte afgelopen jaar 30 miljard kubieke meter aardgas. Dat is 5 procent minder dan in het jaar ervoor, volgens cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd. De daling is kleiner dan in 2022, toen het gasgebruik met een kwart afnam. Dat is opvallend. „Het hoge prijsniveau van gas in 2022 zorgde voor een echte uitschieter, het laagste verbruik in vijftig jaar” zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. „Nu de gasprijzen weer wat lager liggen, had je ook kunnen verwachten dat het verbruik juist weer zou stijgen.”

Huishoudens gebruikten afgelopen jaar 11 procent minder gas, ondanks vergelijkbare winterse temperaturen met het jaar ervoor en het in 2023 ingestelde prijsplafond. „dit wijst op een permanente gedragsverandering” zegt Van Mulligen. Mensen bezuinigen nog steeds op verwarming, of investeren in duurzame oplossingen zoals een warmtepomp. Gasprijzen lagen, in vergelijking met voorgaande jaren, nog steeds hoog.

Ook in de meeste bedrijvensectoren was er een afname van gasverbruik. Binnen de industrie zijn de verschillen groot: olieraffinaderijen en de chemische industrie waren een van de grootste veroorzakers van de krimp in 2022. In 2023 gebruikten olieraffinaderijen weer 37 procent meer aardgas dan vorig jaar, en het gasverbruik van de chemische industrie groeit weer sinds de tweede helft van 2023. In de landbouw nam gasgebruik afgelopen jaar toe met 9 procent.


Lees ook
In de glastuinbouw is verduurzamen onaantrekkelijker geworden

Het familiebedrijf van de broers Ammerlaan in Pijnacker nam in 2010 een aardwarmte-installatie in gebruik om zijn kassen te verwarmen.

Langdurige contracten

De invoer van vloeibaar aardgas (lng) steeg afgelopen jaar met 22 procent naar 25 miljard kubieke meter. Het aandeel van vloeibaar gas in de totale gasinvoer beslaat nu 45 procent. Die toename komt mede door langdurige Amerikaanse contracten die werden afgesloten na de Russische inval in Oekraïne. Milieubewegingen reageerden verontwaardigd, wijzend op de vervuiling van Amerikaanse gaswinning. Sinds de oorlog is de invoer van gas uit Rusland meer dan gehalveerd.

De stijging van de totale gasinvoer valt te verklaren door de afname van in Nederland gewonnen gas: in Nederland daalde de winning van aardgas met 34 procent, mede door de sluiting van het Groningenveld. Ook stegen de Nederlandse gasvoorraden sinds 2022 flink, nadat er een bodem werd ingesteld om de leveringszekerheid van aardgas te waarborgen. Eind 2023 waren de gasbergingen voor 81 procent gevuld.