Amerikaanse defensieminister Austin niet naar NAVO-top vanwege ziekenhuisopname

Leiders Frankrijk, Polen en Duitsland: ‘Europa moet een veilig continent worden’

De Poolse premier Donald Tusk heeft maandag ontmoetingen gehad met de Franse president Emmanuel Macron in Parijs en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn. Doel was het versterken van de onderlinge samenwerking, onder meer op militair gebied, en om eenheid tussen NAVO-landen uit te stralen.

„Europa moet een veilig continent worden, en dit betekent dat de Europese Unie, Frankrijk en Polen klaar moeten staan om hun eigen grenzen te verdedigen en onze bondgenoten en vrienden van buiten de Unie te verdedigen en te ondersteunen”, zei Tusk in een gezamenlijke verklaring met Macron.

In Berlijn liet Scholz zich volgens Deutsche Welle hard uit over de recente uitlatingen van de Amerikaanse oud-president Donald Trump, die tijdens een rally zei dat Rusland wat hem betreft mag „doen wat het maar wil” met NAVO-landen die te weinig geld aan defensie besteden. „Elke relativering van de collectieve defensiegarantie van de NAVO is onverantwoordelijk en gevaarlijk en alleen in het belang van Rusland”, zei Scholz na zijn ontmoeting met Tusk.

Een andere regeringsleider die op korte termijn onder meer Parijs en Berlijn zal aandoen, is de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Volgens persbureau Bloomberg wil Zelensky zijn bondgenoten oproepen militaire steun te blijven geven aan Oekraïne. Zelensky zou daarnaast later deze week een internationale veiligheidsconferentie in München bezoeken.

Amerikaanse defensieminister Austin niet naar NAVO-top vanwege ziekenhuisopname

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin reist niet af naar Brussel, waar deze week een top wordt gehouden met defensieministers van andere NAVO-landen. Austin is opgenomen in het ziekenhuis met een opkomend blaasprobleem. Tijdens de top zou gesproken worden over onder meer de oorlog in Oekraïne.

Het is niet voor het eerst dat Austin in het nieuws komt met gezondheidsproblemen. Vorige maand bleek dat hij zijn diagnose van prostaatkanker en een daaropvolgende ziekenhuisopname had verborgen gehouden voor onder meer president Biden. De minister moet zich daar later deze maand voor verdedigen in het Congres.

De top in Brussel zou de eerste Europese werkreis van Austin zijn sinds zijn gezondheidsproblemen bekend werden. Hij wordt vervangen door Kathleen Hicks, de Amerikaanse staatssecretaris van Defensie.

Austin wordt vervangen door de staatssecretaris van Defensie. Foto Kevin Dietsch / Getty Images via AFP

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog in Oekraïne en ontwikkelingen die daaraan raken. Ons vorige blog kun je hier teruglezen.