Israël voert opnieuw luchtaanvallen uit op Rafah

Israël voert opnieuw luchtaanvallen uit op Rafah

Israël heeft in de nacht van zondag op maandag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook, melden internationale persbureaus. Daarbij zijn volgens het door Hamas gecontroleerde Palestijnse ministerie van Gezondheid zeker zeven doden gevallen. Zondagochtend waren volgens nieuwszender Al Jazeera ook al 25 mensen omgekomen bij bombardementen op Rafah.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaf vrijdag de opdracht om Rafah te ontruimen, zodat het Israëlische leger leden van Hamas kan uitschakelen die zich schuil zouden houden in de stad. Die plannen leidden tot zware kritiek van onder meer de VN, de EU en hulporganisaties, die waarschuwen voor een humanitaire ramp.

Ook de Amerikaanse president Joe Biden drukte Netanyahu zondag op het hart dat hij Rafah niet binnen moet vallen zonder een „geloofwaardig en uitvoerbaar plan” dat de veiligheid garandeert van de ruim een miljoen ontheemde Palestijnen in de stad.

Palestijnen ontvluchten de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Foto Mohammed Saber / EPA

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog in Gaza en de spanningen in het Midden-Oosten die daarmee te maken hebben. Ons vorige blog kun je hier teruglezen.