Van der Plas (BBB) wil klacht indienen na ‘harde elleboogstoot’ De Groot (D66) tijdens debat, hij ontkent

Caroline van der Plas (BBB) wil stappen ondernemen tegen D66-Kamerlid Tjeerd de Groot nadat die donderdag tijdens een Kamerdebat een „onveilige werksituatie” zou hebben gecreëerd. Dat heeft ze vrijdag bevestigd tegenover NRC. Van der Plas liep donderdag weg bij een Kamerdebat over landbouw en visserij nadat De Groot haar op een „agressieve manier” een „harde elleboogstoot tegen mijn bovenarm” zou hebben gegeven. Van der Plas beschuldigt haar collega ook van „rotopmerkingen”. De Groot zelf ontkent tegenover NRC Van der Plas fysiek te hebben bejegend.

Van der Plas onderzoekt naar eigen zeggen de mogelijkheden om een klacht tegen De Groot in te dienen en gaat daarover in gesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV). De BBB-leider noemt onder meer de integriteitscommissie van de Tweede Kamer als een van de opties. „Ik vind dit grensoverschrijdend gedrag. Hij moet van me afblijven.”

Tegen NRC zegt De Groot dat BBB donderdag opnieuw een „suggestief filmpje” over hem heeft gemaakt — ondanks een eerdere afspraak die daarover zou zijn gemaakt onder Kamerleden. Hij zou de BBB-leider daar tijdens het debat van donderdag op hebben aangesproken, maar kreeg geen reactie. Vervolgens zou Van der Plas de zaal boos hebben verlaten.

Opmerkingen buiten de microfoon

Volgens Van der Plas bleef De Groot haar ondanks een tussenkomst van Dion Graus (PVV), die het debat leidde, buiten de microfoon om bestoken „met van die rotopmerkingen”. „Als hij ziet dat ik niet reageer, moet hij stoppen”, zegt Van der Plas. „Hij is het jochie in de klas die het altijd net zo doet dat de meester het niet ziet of hoort zodat-ie kan zeggen: nee hoor, ik heb dat niet gedaan.”

De Groot is naar eigen zeggen niet te spreken over de manier waarop BBB regelmatig filmpjes maakt van Kamerdebatten. Hij is daar zelf ook veelvuldig in te zien. Bekend is dat de D66’er met felle standpunten in het stikstofdebat — hij pleitte in 2019 voor halvering van de veestapel — al jarenlang vaak (ernstig) wordt bedreigd. Hij overwoog hierdoor een vertrek uit de politiek, vertelde hij vorig jaar tegen Omrop Fryslân.

Van der Plas en De Groot onderhouden al langer een gespannen verhouding, met name vanwege de totaal verschillende standpunten van de partijen in het Nederlandse landbouwdebat. Volgens De Groot creëert Van der Plas zelf een „onveilige situatie” door in haar filmpjes „op de persoon” te spelen. „Het zijn zulke filmpjes en onderlinge omgangsvormen die leiden tot nare bedreigingen in mijn mailbox”, aldus De Groot. Dat Van der Plas nu mogelijk klacht indient omschrijft hij als de „wereld op zijn kop”.

Met medewerking van Petra de Koning.