UEFA-voorzitter Ceferin ziet af van vierde termijn en stopt ondanks statutenwijziging in 2027

Aleksander Ceferin stelt zich in 2027 geen kandidaat voor een nieuwe termijn als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. Dat heeft hij donderdag zelf bekendgemaakt tijdens een persconferentie op het jaarlijkse UEFA-congres in Parijs. De bekendmaking kwam donderdagmiddag kort na een controversiële regelwijziging die hem de mogelijkheid gaf om zich opnieuw kandidaat te stellen.

De Sloveense advocaat zou het besluit om in 2027 te stoppen een half jaar geleden al vanwege persoonlijke redenen hebben genomen. Onder meer de pandemie en de plannen van grote Europese clubs om een rivaliserende Super League op te zetten — „een onzinproject” — hebben hem naar eigen zeggen moe gemaakt. Volgens Ceferin, die de UEFA sinds 2016 leidt, is het tijd voor „vers bloed” binnen de Europese voetbalbond.

Ceferins besluit is opvallend. Donderdagmiddag stemden de 55 aangesloten voetbalbonden tijdens het jaarlijkse UEFA-congres in Parijs voor een statutenwijziging, waardoor Ceferin in 2027 aan zijn vierde termijn had kunnen beginnen. Een gelijksoortig scenario ontvouwde zich eerder al bij wereldvoetbalbond FIFA, waardoor voorzitter Gianni Infantino mogelijk tot 2031 aanblijft.


Lees ook
‘Autocratisch systeem’ geeft voorzitter Ceferin de macht bij de UEFA – een vierde termijn lonkt

<strong>UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin</strong> (midden) vorig jaar op de eretribune van de Kuip tijdens de Nations League.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/uefa-voorzitter-ceferin-ziet-af-van-vierde-termijn-en-stopt-ondanks-statutenwijziging-in-2027.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=