Unilever nog niet concurrerend genoeg, vindt topman

De omzet van Unilever is vorig jaar gedaald. Het Britse levensmiddelenconcern zette voor 59,6 miljard euro om, een fractie minder (0,8 procent) dan in 2022. Het wijt de krimpende omzet vooral aan ongunstige wisselkoerseffecten.

Volgens Unilever is de onderliggende verkoop wel met 7 procent toegenomen. Dat is opvallend, omdat het concern – met merken als Magnum, Dove, Ben & Jerry’s en Knorr – de afgelopen jaren juist moeite had om meer spullen te verkopen.

Toch ziet de Nederlandse topman Hein Schumacher dat de concurrentiekracht van het bedrijf „teleurstellend” blijft. Unilever heeft in Europa last van goedkopere huismerken, en merkt in Noord-Amerika juist dat een groep consumenten is overgestapt op luxemerken.

Schumacher, vorig jaar overgekomen van zuivelcoöperatie FrieslandCampina, haalt sinds oktober de bezem door Unilever. Een flink aantal managers is ontslagen en hij heeft een ‘Growth Action Plan’ geïntroduceerd. Het bedrijf moet simpeler en productiever worden, en in zijn marketing meer nadruk leggen op ‘topmerken’. Aandeelhouders zijn kritisch omdat Unilever afgelopen jaren marktaandeel verloor aan concurrenten als Nestlé en Procter & Gamble.

De nettowinst van Unilever kwam over 2023 uit op 7,1 miljard euro, ruim 13 procent minder dan een jaar eerder. Bij de presentatie van zijn winstcijfer over 2022 kreeg Unilever nog veel kritiek omdat het de prijzen van zijn producten met gemiddeld liefst 13,3 procent had verhoogd. „Belast dit soort woekerwinsten”, schreef GroenLinks-politicus Jesse Klaver toen op berichtenplatform X. De prijsstijgingen in 2023 waren minder fors. In het begin van het jaar ging het nog om 10,7 procent ten opzichte van een jaar eerder, in het laatste kwartaal was de stijging op jaarbasis 2,8 procent.


Lees ook
Schumacher: van getalenteerd trainee tot veilige keus als topman

Als financieel directeur van FrieslandCampina leidde <strong>Hein Schumacher</strong> de zuivelgigant door economisch zwaar weer.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/unilever-nog-niet-concurrerend-genoeg-vindt-topman.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=