ING heeft een schadeclaim ontvangen van rond de 500 miljoen euro van een groep van 158 grote beleggers. Volgens deze aandeelhouders heeft ING nagelaten de financiële markten op tijd te informeren over de problemen die de bank had met de controle op witwassen.
ING bevestigde woensdagavond dat het gedagvaard was door de groep beleggers, nadat Het Financieele Dagblad hierover had bericht. De advocaat van de anonieme 158 partijen, Koen Rutten van het in claimzaken gespecialiseerde advocatenkantoor Finch, bevestigt dat de dagvaarding is verstuurd naar de bank zelf en naar de tien mannen die tussen 2010 en 2020 leiding gaven aan de bank of financieel directeur, risicodirecteur of president-commissaris waren. Dit gaat bijvoorbeeld om voormalig topman Ralph Hamers, huidig topman Steven van Rijswijk (die onder Hamers risicodirecteur was) en Jeroen van der Veer en Hans Wijers, die beiden voorzitter zijn geweest van de raad van commissarissen van de bank.
ING moest eind 2018 een boete van 775 miljoen euro betalen, als onderdeel van een schikking met het Openbaar Ministerie vanwege ernstig falen in zijn ‘poortwachtersfunctie’ van het financiële systeem. Banken worden geacht om klanten en hun transacties te screenen op mogelijk witwassen of terrorismefinanciering. ING is daarin tussen 2010 en 2016 „ernstig tekortgeschoten”. „Klanten die criminele activiteiten ontplooiden hebben jarenlang nagenoeg ongestoord van bankrekeningen bij ING Nederland gebruik kunnen maken”, schreef het OM destijds in het feitenrelaas bij de schikking.
Mede op basis van het feitenrelaas concludeert de groep beleggers dat ING hen eerder had moeten informeren over mogelijke boetes of juridische consequenties. Door dit niet te doen, menen de beleggers dat zij financieel benadeeld zijn: met deze informatie hadden beleggers het aandeel van ING wellicht niet gekocht of juist eerder verkocht.
ING laat in het persbericht, waarin het de dagvaarding bevestigt, weten het niet eens te zijn met de beschuldigingen. „We zullen ons hiertegen en tegen de gevorderde schadevergoeding verdedigen.” De bank meldde al een aantal keer in het jaarverslag dat dit soort procedures van beleggers er mogelijk aan zaten te komen. De bank heeft geen voorziening genomen voor een eventuele schadevergoeding.