Een maanbasis in een skigebied in de Franse Alpen

In het Franse skigebied Tignes testten onderzoekers begin dit jaar deze opblaasbare basis. Dit onderkomen, genaamd Eurohab, moet ooit in het zuidpoolgebied van de maan komen te staan (en ooit zelfs op Mars).

Na ruim vijftig jaar wil NASA weer mensen op de maan zetten als onderdeel van het Artemis-programma. Eurohab zou onderdeel kunnen worden van die missie naar de maan. Astronauten zouden de onderkomens kunnen gebruiken als tussenstop om afstanden te overbruggen tussen veilige landingsplekken en plaatsen die interessant zijn om te onderzoeken. Of als noodschuilplaats voor zichzelf en maanrobots.


Lees ook
Terug naar de maan, na een halve eeuw afwezigheid

<strong>Het Space Launch System</strong> op de basis in Cape Canaveral in Florida, op een foto van 17 augustus.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/een-maanbasis-in-een-skigebied-in-de-franse-alpen.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Waar astronauten van NASA’s Apollo-maanmissies in de jaren 60 en 70 dicht bij de evenaar van de maan landden, brengt Artemis mensen dus naar het zuidpoolgebied. De zuidpool van de maan is een interessante landingsplaats. Vermoedelijk is er water aanwezig, in de vorm van ijs. Dit zou gebruikt zou kunnen worden als drinkwater voor toekomstige maanmissies en permanente kolonies. Ook zou er waterstof van gemaakt kunnen worden, om als brandstof te gebruiken. De oude maanstenen die vermoedelijk ook in het zuidpoolgebied liggen, zijn interessant voor geologen.</p>
<p><dmt-photorow aspectratio=

Foto Jeff Pachoud / AFP
Foto Jeff Pachoud / AFP

De kou en het kratervormige bevroren meer maken Tignes, in de Alpen, een goede plek om te testen of Eurohab het goed zou doen op de zuidpool van de maan, al zijn de omstandigheden daar nog veel extremer dan in de Franse sneeuw. Doordat de as van de maan met 1,5 graad maar een klein beetje gekanteld staat (ter vergelijking: de as van de aarde staat zo’n 23,5 graad gekanteld) schijnt de zon vrijwel altijd slechts enkele graden boven de horizon op de zuidpool. Daardoor worden schaduwen extreem lang en valt op de grond van sommige kraters al miljarden jaren geen zonlicht. Temperaturen in die permanent beschaduwde kraters komen ruim tweehonderd graden onder het vriespunt.

Eurohab wordt ontwikkeld door de Franse start-up Spartan Space. In 2021 maakte het bedrijf het eerste prototype. De opblaasbare uitvalbasis moet met een robotlander in het maangruis landen. Artemis zal op zijn vroegst pas in 2026 mensen op de maan zetten.

Foto Jeff Pachoud / AFP