OM en politie kondigen hardere acties tegen betogers aan

Wie actievoert in Nederland en daarbij de wet overtreedt, zal harder aangepakt worden door de politie en het Openbaar Ministerie. Dat schrijven zij in een verklaring na spoedoverleg met demissionair minister Dilan Yesilgöz (VVD, Justitie). In een verwijzing naar onder meer de gewelddadige boerenprotesten van afgelopen dagen, zeggen de organisaties dat „de maat vol is”.

Deze boerenacties, net als de wegblokkades door klimaatactivisten of protesten waarbij „verwerpelijke leuzen worden gescandeerd”, zijn geen protesten, schrijven de instanties. „Dit zijn illegale acties of zelfs het plegen van misdrijven. Daar komen de actievoerders niet mee weg”. Betogers die de wet overtreden moeten in de toekomst ter plekke beboet worden, en anders achteraf beboet en vervolgd worden.

Er wordt de komende tijd gekeken naar andere maatregelen om actievoerders „die zich ernstig hebben misdragen” te vervolgen. „Van het demonstratierecht mag geen misbruik worden gemaakt”, aldus de driehoek. Directe aanleiding voor het overleg waren de boerenprotesten van maandag, waarbij onder meer plastic, banden, asbest en hooibalen in brand werden gestoken en snelwegen werden geblokkeerd.

In meerdere steden moest de politie vervolgens in actie komen om brandweerlieden te beschermen tegen actievoerders. Er werden echter geen aanhoudingen verricht. De komende tijd worden meer boerenprotesten verwacht, waarbij de autoriteiten meer instrumenten willen hebben om de orde te handhaven.


Lees ook
Nú is het moment voor boeren om druk uit te oefenen

<strong>Nederlandse en Belgische boeren</strong> zetten vorige week de A67 in beide richtingen af als protest tegen het huidige regeringsbeleid. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/om-en-politie-kondigen-hardere-acties-tegen-betogers-aan.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=