‘Lentetuin’ van Van Gogh op acht plekken beschadigd na diefstal

De Lentetuin van Van Gogh, dat in 2020 werd gestolen, is op zeker acht plekken beschadigd. In het midden van het schilderij zitten diepe krassen, de linkerbovenhoek is kapot en de vernislaag aangetast. Dat heeft restaurateur Marjan de Visser woensdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persbezichtiging in Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam, meldt persbureau ANP. Toch is ze optimistisch dat het schilderij weer in oude staat kan worden hersteld.

In 2020 werd het kunstwerk gestolen uit museum Singer in Laren, die het voor een expositie in bruikleen had van het Groninger Museum. Toen de kunstrover ruim een jaar later werd opgepakt en veroordeeld, was het schilderij nog niet terecht. Pas in september 2023 kwam het werk weer boven water, door tussenkomst van zelfbenoemd kunstdetective Arthur Brand. Kunstroven zoals deze komen weinig voor, maar van Gogh’s schilderijen zijn bij dieven populair: afgelopen veertig jaar werden schilderijen van de wereldberoemde kunstenaar tot drie keer toe uit Nederlandse musea gestolen.


Lees ook
Uit Laren gestolen werk Van Gogh terecht na tussenkomst ‘kunstdetective’ Arthur Brand

Het werk van Van Gogh is terug in het Groninger Museum.

De Lentetuin, ofwel Lentetuin: de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, is een olieverfschilderij van 25 bij 57 centimeter uit 1884. Van Gogh schilderde het in de periode dat hij bij zijn ouders in Nuenen verbleef, nog voordat hij naar Frankrijk verhuisde. In Nuenen, een dorp in Noord-Brabant, schilderde van Gogh onder andere zijn eerste meesterwerk De aardappeleters. Van Gogh maakte daar ook verschillende tekeningen van de tuin van de protestantse pastorie van zijn vader, en legde het vast in dit schilderij.

Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, verwacht dat de aandacht door de diefstal hooguit de waarde van het werk zal verhogen. Het schilderij werd voor de diefstal op drie tot zes miljoen euro geschat. De Lentetuin zal tot eind februari in het Depot Boijmans van Beuningen te zien zijn achter een vitrine. Vanaf 29 maart staat het in het Groninger Museum tentoongesteld als deel van de expositie Behind the Scenes. Pas volgend jaar zal het gerestaureerd worden, wat naar verwachting een jaar zal duren.