Elf jaar geëist tegen moeder die kinderen ziek maakte

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank in Utrecht een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van elf jaar geëist tegen de 37-jarige arts Sarah V. wegens poging tot moord op haar dochter IJ. en zware mishandeling van haar zoon T. De eis volgde na een meer dan zeven uur durend requisitoir van twee officieren van justitie, waarin ze uiteenzetten hoe Sarah V. haar kinderen kort na hun geboorte stelselmatig te weinig of sterk verdunde voeding gaf. De kinderen groeiden daardoor niet of onvoldoende. In het geval van IJ., geboren in april 2020, acht het OM bewezen dat Sarah V. haar dochter tegelijkertijd aan het vergiftigen was met het diarreeremmende middel loperamide.


Lees ook
‘Het verzinnen en veroorzaken van ziektes bij kinderen is helemaal niet zeldzaam’

‘Het verzinnen en veroorzaken van ziektes bij kinderen is helemaal niet zeldzaam’

Verkeerde informatie

Wat betreft T., geboren in juni 2016, acht het OM bewezen dat Sarah V. de artsen in het ziekenhuis stelselmatig verkeerde informatie gaf over zijn voeding en ontlasting, en dat ze ook belangrijke informatie achterhield. Artsen kregen daardoor een verkeerd beeld van zijn lichamelijke toestand en gingen hem behandelen voor een ernstige darmziekte die hij niet had. Het kind heeft volgens het OM bijna vier jaar lang zwaar geleden, onder andere door de operaties die hij moest ondergaan, de onnodige voedingslijnen en stoma’s die hij kreeg en het eindeloze aantal keren dat hij geprikt moest worden. Ook vond zijn moeder het tegen het voorschrift van de artsen in nodig om zijn darmen te spoelen, soms wel drie keer per dag. T. zegt het OM, vond dat verschrikkelijk.

Volgens het OM heeft Sarahs zoon vier jaar lang zwaar geleden

Volgens het OM zou Sarah V.’s dochter IJ. dood zijn geweest als artsen niet op tijd hadden ontdekt dat er levensbedreigende hoeveelheden loperamide in de moedermelk zat. Volgens de getuige-deskundigen die waren opgeroepen door de verdediging is het mogelijk dat die in de melk is gekomen doordat Sarah V. zelf grote hoeveelheden loperamide slikte tegen de diarree. Ze lijdt aan coeliakie, een darmziekte.

Toerekeningsvatbaar

Het OM volgt de verklaring van de toxicoloog van het Nederlands Forensisch Instituut, die zegt dat ze dan zoveel loperamide had moeten slikken dat ze er zelf vergiftigd door zou zijn geraakt. Het OM volgt ook de verklaring van de in borstvoeding gespecialiseerde kinderarts, die zegt dat hij nooit eerder moedermelk heeft gezien die zo weinig voedingsstoffen bevatte. Volgens hem is het onmogelijk dat het zou komen doordat Sarah V. zelf in een slechte voedingstoestand verkeerde. Ook moeders in hongersnoodgebieden produceren nog altijd moedermelk met vaste hoeveelheden koolhydraten, eiwit en vet.

Sarah V. ontkent alle beschuldigingen. Ze zegt dat ze na de geboorte van IJ. een postnatale depressie had met psychotische kenmerken. Daardoor kan ze zich niet goed herinneren wat ze in die periode wel en niet gedaan heeft. Het OM hecht daar geen geloof aan en beschouwt haar als volledig toerekeningsvatbaar. Om die reden is er geen tbs geëist. De rechtbank doet op 19 maart uitspraak.


Lees ook
Misschien, zegt Sarah V., slikte ze wel zestig pillen per dag tegen diarree, en raakte haar moedermelk daardoor vergiftigd

Misschien, zegt Sarah V., slikte ze wel zestig pillen per dag tegen diarree, en raakte haar moedermelk daardoor vergiftigd