Geslaagde vwo’ers kiezen vaker voor hbo of tussenjaar, instroom op universiteiten daalt

Het aantal vwo-scholieren dat afgelopen zomer direct na slagen aan een universitaire opleiding begon, is het laagste van de afgelopen jaren. Dat blijkt uit de definitieve inschrijfcijfers die koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) jaarlijks publiceert. Dit jaar waren er überhaupt minder geslaagde vwo-leerlingen dan eerdere jaren, maar kiezen gediplomeerden ook vaker voor een opleiding aan een hogeschool. Daarnaast lijkt een tussenjaar populairder te worden.

Dit studiejaar schreven 29.000 vwo-scholieren zich in voor een bachelorstudie. Dat is slechts een fractie minder dan vorig jaar, maar past in een dalende trend. Ongeveer 66 procent van vwo-gediplomeerden schreef zich de laatste twee jaren direct in, waar dat percentage eerdere jaren tussen 72 en 75 procent lag.

Ook ziet de koepelorganisatie een lichte daling in het aantal internationale studenten. Vorig jaar vlakte de stijging van het aantal inschrijvingen al af, nu daalt het aantal met een procent. Ongeveer een derde van de instroom bij bachelorstudies is internationaal. UNL-voorzitter Jouke de Vries zegt in een persbericht dat de daling te maken heeft met het stopzetten van werving in het buitenland en waarschuwingen voor beperkte studentenhuisvesting.


Lees ook
Onderwijsraad: minister Dijkgraaf moet beteugeling van internationalisering hoger onderwijs beter uitwerken

<strong>De Campus van Utrecht Science Park</strong>, van de universiteit aldaar.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/geslaagde-vwoers-kiezen-vaker-voor-hbo-of-tussenjaar-instroom-op-universiteiten-daalt.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=