Bukele claimt verkiezingswinst voor presidentschap El Salvador

Nayib Bukele heeft zondag de verkiezingswinst voor het presidentschap van El Salvador geclaimd. Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, lijkt hij op een forse meerderheid af te stevenen. Maandagochtend is 31 procent van de stemmen geteld, waarvan 83 procent naar Bukele en zijn partij Nueva Ideas (Nieuwe Ideeën) gaat, zo melden internationale persbureaus. Bukele vierde zijn verwachte overwinning zondagavond op het balkon van het Nationaal Paleis in hoofdstad San Salvador, waarvandaan hij aanhangers toewuifde.

Veel Salvadorianen roemen de 42-jarige Bukele om de kalmte die hij het land bracht. Tussen 1979 en 1992 woedde er een burgeroorlog, en daarna bleef het aantal moorden door bendegeweld uitzonderlijk hoog. Voordat Bukele in 2019 aan de macht kwam en in 2022 de noodtoestand afkondigde, telde het land naar schatting 120.000 bendeleden. Momenteel zit naar schatting ongeveer de helft van hen vast. Het aantal moorden is fors gekelderd, er wordt minder afgeperst en er komen steeds meer internationale toeristen naar El Salvador.

Dat Bukele ongrondwettelijke of antirechtstatelijke middelen gebruikte om zijn doelen te bereiken, lijkt voor veel kiezers geen belemmering. Mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op de manier waarop vermeende bendeleden werden opgepakt: duizenden mensen zouden onterecht vastzitten en geen eerlijk proces krijgen. Ook bracht de president, in 2021 door The Economist gedoopt tot „millennial-dictator”, sinds zijn eerste verkiezing in 2019 de rechterlijke macht volledig onder zijn controle. Volgens juridische experts ging Bukele bovendien tegen de grondwet in door zich een tweede maal verkiesbaar te stellen.


Lees ook
Het bendegeweld in El Salvador is de kop ingedrukt – maar tegen welke prijs?

<strong>Sinds de noodtoestand </strong>is het in Las Cañas veiliger. Er wordt weer gevoetbald op een veld waar bendes rondhingen.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/bukele-claimt-verkiezingswinst-voor-presidentschap-el-salvador.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=