Op wie je moet letten bij de Grammy’s? Olivia, Billie, Taylor, Joni, Dua, Miley, Solána, Karina, Victoria en… Barbie

Ze heten Olivia, Billie, Taylor, Dua, Miley, Solána, Karina, Victoria en Barbie. Het draait bij de Grammy’s, de belangrijkste muziekprijzen in de westerse wereld, die in de nacht van 4 op 5 februari worden uitgereikt in Los Angeles, meer dan ooit om de vrouwen. Ze zijn genomineerd voor de belangrijkste prijzen, geven de shows waar het reikhalzendst naar wordt uitgekeken, en ze kunnen records gaan breken.

Niet dat van Beyoncé, die vorig jaar haar 32ste gouden platenspelertje won, meer dan wie ook. Maar zangeres SZA zou wel alvast een grotere prijzenkast kunnen kopen, zij is maar liefst negen keer genomineerd – door niemand overtroffen. Phoebe Bridgers en Victoria Monét volgen haar, met beiden zeven nominaties. Pas bij zes nominaties komen er mannen in beeld: Jack Antonoff en Jon Batiste, maar ook in die groep zijn de grootste kanshebbers vooral vrouwen: Boygenius, Brandy Clark, Miley Cyrus, Billie Eilish, Olivia Rodrigo en Taylor Swift. En dan zijn er ook nog kansen voor Lana Del Rey, Janelle Monáe, Ice Spice en Doja Cat.

Ook al weet je het nooit met de Grammy’s. Misschien verrast Jon Batiste iedereen opnieuw, zoals in 2022.


Taylor Swift
Foto Natacha Pisarenko/AP

Taylor

Amper 160 woorden en de naam Taylor Swift is al gevallen. Het draait natuurlijk al een tijdlang vooral om haar. De eerste vrouwelijke artiest met twaalf nummer-1-albums; de artiest met meeste Spotify-streams in één dag (het vorige record was ook van haar); en de artiest die in 2023 de vinylverkooplijsten domineerde: 1 op de 15 verkochte platen in de VS was er een van haar. Als een zwart gat lijkt Swift elke spotlight die in de buurt komt naar zich toe te trekken.

Ze heeft al het record gebroken voor meeste nominaties voor ‘song of the year’ (zeven in totaal, net meer dan Paul McCartney en Lionel Richie), al won ze die nooit. Daar kan dit jaar verandering in komen met ‘Anti-Hero’.

Nog interessanter is dat ze de eerste kan worden die ‘album of the year’ vier keer wint, met Midnights: ze heeft er nu net zoveel als Frank Sinatra, Stevie Wonder en Paul Simon.


Lees ook
Taylor Swift: de grootste popster op aarde wil kwetsbaar blijven

The Eras Tour maakte Swift dit jaar officieel miljardair.


SZA
Foto Picasa/Wirelmage

SZA

Toch is het Solána Imani Rowe, ofwel SZA, die het peloton aanvoert met negen nominaties. Ze was al vijftien keer eerder genomineerd, maar won slechts één Grammy, in 2022 – die moest ze delen met Doja Cat, voor hun nummer ‘Kiss me More’.

Nu is ze genomineerd voor haar eigen werk, haar nieuwste album SOS. En dat terwijl het misschien wel haar laatste zou kunnen zijn. De roem sinds succesvol debuut Ctrl valt haar (te) zwaar, verklaarde ze. Een mooie zwanenzang zou het zijn: ze kan Grammy’s in de belangrijkste r&b-categorieën winnen, en maakt ook kans op de nog belangrijkere prijzen ‘album of the year’, ‘song of the year’ én ‘record of the year’.


Lees ook
Waarom Boygenius de beste popgroep op Lowlands is

Boygenius met (v.l.n.r.) Phoebe Bridgers, Lucy Dacus en Julien Baker in april 2023 tijdens het Coachella Festival in Californië.


Phoebe

Phoebe Bridgers
Foto Caroline Brehman/ANP EPA

Ook Phoebe Bridgers heeft een flinke stapel onverzilverde nominaties op zak: elf keer zat ze klaar met een speech in haar binnenzak die opgevouwen bleef. Dit jaar maakt ze kans op prijzen met haar vriendinnen Lucy Dacus en Julien Baker in de groep Boygenius, waaronder ‘album of the year’ voor hun debuutplaat The Record. In de categorie ‘best rock performance’ nemen ze het op tegen Foo Fighters en Metallica. Maar Bridgers heeft er dit jaar eentje meer dan Baker en Dacus, omdat ze ook is genomineerd voor ‘Ghost in the Machine’, het nummer dat ze met SZA opnam op haar album SOS.


https://www.youtube.com/watch?v=G7KNmW9a75Y

Miley

Het is iets meer dan tien jaar geleden dat Miley Cyrus in een videoclip naakt op een sloopkogel heen en weer slingerde. Ze werd verlost van het brave Hannah Montana-keurslijf dat aan haar was blijven plakken, maar kreeg er ernstige twijfels over haar geestesgesteldheid voor terug.

Ze schaamt zich voor die periode, zei ze laatst in Vogue. En ze heeft die definitief achter zich gelaten. Inmiddels staat ze bekend om haar sterke covers in allerlei genres en kwam ze weer in de gratie bij de beleefde smaakmakerswereld (NRC, bijvoorbeeld), en haar laatste albums werden goed ontvangen. Ze was twee keer eerder genomineerd maar won nooit, nu kan ze ineens zes Grammy’s winnen, waaronder voor ‘album of the year’ (Endless Summer Vacation) en ‘record of the year’ (‘Flowers’).


Lees ook
Vooral in covers hoor je hoe goed zangeres Miley Cyrus is

Zangeres <strong>Miley Cyrus</strong>: vooral in covers hoor je hoe goed ze is” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/op-wie-je-moet-letten-bij-de-grammys-olivia-billie-taylor-joni-dua-miley-solana-karina-victoria-en-barbie-5.jpg”><br />
</a> </p>
<hr class= https://www.youtube.com/watch?v=KdJ-Qwu3y4Y

Victoria

Opvallend is de naam van Victoria Monét, met haar zeven nominaties – want wie is dat? Ze is genomineerd in obscure categorieën als ‘best engineered album non-classical’, maar ook voor het grotere ‘best r&b album’, ‘best new artist’ en een van de grootste: ‘record of the year’. En dat terwijl ze in Nederland een nog behoorlijk onbekende naam is. Ze werkte samen met Nas, Blackpink en Ariana Grande en is nu genomineerd voor haar debuutplaat Jaguar II. Haar enige twee optredens in Nederland tot nu toe waren in het voorprogramma van Grande in 2017. Een traumatische tour: een week later was ze er ook bij toen bij een aanslag in Manchester 22 doden vielen.

Monéts tweejarige dochter Hazel Monét is leuk genoeg ook genomineerd voor een Grammy, en wel als jongste ooit. Haar enkele seconden durende optreden als giechelende baby in ‘Hollywood’ (met ook Earth Wind & Fire) is mogelijk ‘best traditional r&b performance’.


Joni Mitchell
Foto Etienne Laurent/ANP EPA

Joni

Negenvoudig Grammy-winnaar Joni Mitchell is genomineerd voor ‘best folk album’ met haar liveplaat Joni Mitchell At Newport, een registratie van een concert in juni 2022. De Canadese levende legende – 80 jaar nu – trad daar als verrassing op met Brandi Carlile en haar band. Het was het eerste echte concert van Mitchell in meer dan twintig jaar. Ze schutterde al met haar gezondheid toen ze in 2015 een hersenbloeding kreeg en lang moest revalideren. Dit jaar zal ze ook optreden tijdens de Grammy’s – voor het eerst.


Billie Eilish
Foto Jordan Strauss/Invision/AP

Billie/Billy

Er komen ook mannen naar de Grammy’s hoor. Travis Scott, Burna Boy en Billy Joel bijvoorbeeld, die deze week z’n eerste nieuwe muziek uitbracht sinds 2007. En U2 komt ook. Oh nee niet echt. Ze spelen live vanuit de bolvormige Sphere in Las Vegas, waarin ze sinds september opgesloten lijken te zitten.

Meer wordt er uitgekeken naar de optredens van Billie Eilish, Dua Lipa en Olivia Rodrigo. En misschien doen Eilish en Lipa wel samen hun Barbie-songs. Ze staan immers beiden op de soundtrack van die film.


Margot Robbie/Barbie
Foto Warner Brothers/AP

Barbie

Dat is misschien wel de grootste naam deze editie: Barbie. Die heeft eigenlijk de meeste Grammy-nominaties op haar plastic naam staan dit jaar. Billie Eilish’ ‘What Was I Made For’ kan ‘record of the year’, ‘song of the year’ én ‘best pop solo performance’ worden. Dua Lipa’s ‘Dance The Night’ zou ook ‘song of the year’ kunnen krijgen, en Nicki Minaj en Ice Spice’s ‘Barbie World’ zou best eens ‘best rap song’ kunnen zijn. En dan zijn er nog de soundtrackcategorieën, waar ‘I’m Just Ken’ de ‘best song written’ kan winnen. Daar heeft zingende acteur Ryan Gosling trouwens niets aan, hij schreef niet mee. Typisch Ken.


Lees ook
Suikerzoete soundtrack is net zo kameleontisch als Barbie zelf

<strong>Dua Lipa</strong> komt aan bij de première van <em>Barbie</em> in Los Angeles” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/op-wie-je-moet-letten-bij-de-grammys-olivia-billie-taylor-joni-dua-miley-solana-karina-victoria-en-barbie-9.jpg”><br />
</a> </p>
<hr class=

Karina Canellakis
Foto Evert Elzinga/ANP

Maria & Karina

Ook de Nederlandse kanshebbers zijn vrouwen: de in New York geboren dirigent Karina Canellakis is met het Radio Filharmonisch Orkest genomineerd in de categorie ‘best orchestral performance’ voor hun Bartók-album. Canellakis werd in 2018 de eerste vrouwelijke chef-dirigent bij een Nederlands symfonieorkest, en kan met haar eerste opname meteen een Grammy winnen.

De Rotterdamse met Portugese roots Maria Mendes werd genomineerd in ‘best arrangement instruments and vocals’ voor haar nummer ‘Com Que Voz’, dat ze opnam met het Metropole Orkest. Dat orkest kan trouwens nóg een beeldje winnen, dat van ‘best large jazz ensemble album’ voor het album Olympians, met werk van hun voormalig dirigent Vince Mendoza, die al 7 Grammy’s in huis heeft.


Lees ook
Karina Canellakis: ‘Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor moeten meer vrijheid krijgen’

<strong>Karina Canellakis </strong>als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/op-wie-je-moet-letten-bij-de-grammys-olivia-billie-taylor-joni-dua-miley-solana-karina-victoria-en-barbie-11.jpg”><br />
</a> </p>
<aside class=

Grammy’s 94 categorieën dit jaar

Er zijn drie nieuwe categorieën dit jaar: ‘best African music performance’, ‘best alternative jazz’ en ‘best pop dance recording’. Dat brengt het totaal op 94 categorieën.

Voor de vier grootste prijzen (album, record en song of the year en best new artist) zijn dit jaar niet tien, maar acht acts genomineerd.

Er zijn ook wat namen aangepast: ‘best regional Mexican (including Tejano)’ heet nu ‘best música Mexicana album (including Tejano’. En ‘best improvised jazz solo’ heet dit jaar ‘best jazz solo performance’. De duivel zit in de details.

Een belangrijke nieuwe regel: elk werk dat genomineerd wil worden, moet door tenminste één homo sapiens zijn gemaakt. AI-muziek komt er alleen in als er óók een echt mens aan te pas is gekomen.

Nog even het verschil: ‘record of the year’ draait om de kwaliteit van een opname, waarbij de meewerkende technici ook mee worden genomen in de prijs. Bij ‘song of the year’ gaat het om de compositie van het nummer, en krijgt alleen de schrijver (soms ook een heel team) de Grammy, en kan het zijn dat de zanger(es) niets krijgt, als die niet heeft meegeschreven.

De Grammy’s worden uitgezonden via YouTube. De show begint om 2:00 uur ‘s nachts Nederlandse tijd.