Dodental bosbranden Chili loopt verder op, brandweer nog steeds druk met blussen

Het dodental als gevolg van grootschalige bosbranden in Chili is opgelopen tot zeker 64. Dat heeft president Gabriel Boric zondag laten weten, zo melden persbureaus AFP, AP en Reuters. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers de komende tijd nog verder oploopt.

Een dag eerder werd nog een dodental van 51 gemeld door president Gabriel Boric. De bosbranden braken twee dagen geleden uit in het midden van Chili. Deze zondag waren brandweerlieden druk in de weer met het bestrijden van de nog immer woedende branden. Er worden nog zo’n tweehonderd mensen vermist.

1.600 woningen verwoest

Zeker 1.600 mensen zijn hun huis kwijtgeraakt aan de vlammenzee. Ook werd bij de stad Viña del Mar een beroemde, in 1931 aangelegde botanische tuin door het vuur verzwolgen. In diezelfde stad werd een avondklok afgekondigd, om plunderingen te voorkomen. In totaal is een gebied ter grootte van 8.000 hectare getroffen door de branden.

Gouverneur van de regio Valparaiso zei zondag dat hij vermoedt dat de branden zijn aangestoken. „Het vuur laaide op vier plekken tegelijk op”, aldus de gouverneur. „Wij zullen als autoriteiten hard werken om erachter te komen wie hiervoor verantwoordelijk zijn.” Een dag eerder zinspeelde Boric er ook al op dat de branden mogelijk zijn aangestoken.


Lees ook
Wetenschappers voorspellen nieuwe El Niño en tijdelijk extra opwarming

El Niño’s leiden tot extra droogte in grote delen van de wereld, onder meer het Midden-Oosten en Australië.

Chili kampte afgelopen week met extreem hoge temperaturen, mede veroorzaakt door weerfenomeen El Niño. Ook is er sprake van extreme droogte.