President Senegal stelt verkiezingen van eind februari tot nader order uit

De Senegalese president Macky Sall heeft zaterdag bekendgemaakt de presidentsverkiezingen die op 25 februari zouden plaatsvinden uit te stellen. Hij noemde daarbij geen nieuwe datum, melden internationale persbureaus. Sall kondigde het besluit aan in een toespraak op televisie. Als reden voor het uitstel noemde hij een conflict over de kandidatenlijst.

De voorman van Parti Démocratique Sénégalais, Karim Wade, is vorige maand uitgesloten van deelname aan de verkiezingen omdat hij zijn Franse nationaliteit niet op tijd heeft opgegeven. Presidentskandidaten mogen uitsluitend de Senegalese nationaliteit hebben volgens de grondwet. Wades partij heeft vrijdag gevraagd om de verkiezingen uit te stellen. Sall, die zelf verbonden is aan de partij Alliance pour la République, lijkt daar nu gehoor aan te geven. Sinds Senegal in de jaren zestig onafhankelijk werd van Frankrijk is het niet voorgekomen dat een verkiezing werd uitgesteld.

Onrust

Het uitstel voedt de vrees voor onrust in een land dat gewoonlijk als stabiel wordt beschouwd. Vorig jaar was er veel onvrede onder voornamelijk jonge Senegalezen over president Sall. Zij betichtten hem ervan zich steeds autocratischer op te stellen. Bij rellen tijdens dagenlange demonstraties kwamen zeker 23 mensen om het leven. Sall deed lange tijd niks om de onrust weg te nemen, maar zei in de zomer van 2023 uiteindelijk dat hij zich toch niet herkiesbaar zou stellen.

Sall werd in 2012 voor het eerst gekozen tot president en in 2019 herkozen. Hij herhaalde zaterdag dat het uitstel van de verkiezingen niets verandert aan zijn besluit om zich niet meer verkiesbaar te stellen.

Oppositiekandidaat Khalifa Sall (geen familie van de president) zei enkele uren voor de bekendmaking van Macky Sall dat het uitstellen van de verkiezingen onwenselijk was. Volgens hem zou het de legitimiteit van de verkiezingen ondermijnen. Uitstel zou „de weg vrijmaken voor ongekende politieke instabiliteit”. Khalifa Sall vreest dat het land terechtkomt in een periode van onzekerheid met „desastreuze gevolgen”.