Politie begonnen met ontruimen van A12, XR-demonstranten afgevoerd

De politie is zaterdagmiddag rond kwart voor twee begonnen met het verwijderen van klimaatactivisten van de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag. Dat meldt persbureau ANP. Kort daarvoor had de politie de demonstranten meerdere keren verzocht de plek te verlaten.

Op de A12 demonstreren vele honderden activisten van Extinction Rebellion (XR) tegen overheidssteun voor de fossiele industrie. Door hun actie kan er geen verkeer de stad in en uit op die plek.

De demonstranten waren uit diverse richtingen aan komen lopen en gingen rond 13.00 uur de rijbaan op. De politie liet hen aanvankelijk hun gang gaan, maar verzocht ze wel om te vertrekken. Toen dat niet gebeurde, greep de politie alsnog in. De demonstranten worden een voor een weg gehaald. Sommigen lopen vrijwillig mee als de politie ze komt halen, anderen moeten op een soort rijdende brancards gezet worden om zo naar een arrestantenbus vervoerd te worden.

Steundemonstratie

Los van de demonstranten op de rijbaan is er ook opnieuw een zogenoemde steundemonstratie langs de A12. Mensen die daaraan deelnemen betuigen steun aan de groep demonstranten die wordt weggedragen. Ze klappen en juichen en scanderen leuzen. „Jetten, schande, bloed aan je handen”, klinkt het onder meer, zo noteerde een verslaggever van het ANP.

Doel van de demonstratie van zaterdag was om demissionair minister Rob Jetten (Klimaat, D66) te bewegen snel in actie te komen tegen fossiele subsidies. Met Prinsjesdag bleek dat de Nederlandse staat fossiele bedrijven jaarlijks voor zo’n 40 tot 45 miljard euro subsidieert. Jetten wil daar ook wat aan doen, zei hij eerder, maar vindt de demonstratie van vandaag „te vroeg”. Hij komt naar eigen zeggen volgende week met voorstellen naar buiten om fossiele subsidies en andere belastingvoordelen af te bouwen.

Het leegvegen van de A12 verloopt rustig en voorspoedig, vooralsnog zijn er geen geweldsmiddelen of waterkanonnen in gezet. Gezien het grote aantal demonstranten — er zouden enkele honderden activisten op de rijbaan hebben gestaan — kan de hele operatie nog wel even duren, verwacht de politie. Het is nog niet bekend wanneer Den Haag weer bereikbaar zal zijn via de A12.