Waarschijnlijk tien mensen overleden bij bosbranden in Chili, president roept noodtoestand uit

In Chili woeden hevige bosbranden die waarschijnlijk aan zo’n tien mensen het leven hebben gekost. Het dodental van tien is een voorlopige schatting, meldt persbureau AFP op basis van een woordvoerder van de centraal gelegen regio Valparaiso, die zwaar is getroffen door de branden. President Gabriel Boric laat zaterdag op X weten dat hij de noodtoestand heeft uitgeroepen, „om over alle noodzakelijke middelen te beschikken”. Volgens hem worden hulpdiensten sinds vrijdag maximaal ingezet om het vuur te bestrijden.

Sommige bewoners zijn inmiddels geëvacueerd omdat honderden huizen in vlammen dreigen op te gaan. In totaal gaat het volgens de Europese commissie, op basis van cijfers van de Chileense organisatie voor bosbeheer, om twaalf bosbranden, die een gebied van ongeveer 1.800 hectare hebben verbrand. Dat is een oppervlakte groter dan het eiland Texel. Volgens Boric zijn de branden moeilijk te blussen door de hoge temperaturen en door de wind.

De bosbranden zijn veroorzaakt door droogte en een hittegolf in Chili, waar het nu zomer is. De temperatuur in het midden van Chili tikt sinds woensdag de veertig graden aan. Dit komt door El Niño, het klimaatfenomeen waarbij een sterke opwarming plaatsvindt en waardoor extreem weer wordt versterkt. Het Informatiecentrum voor Bosbranden Wereldwijd (GWIS) voorspelt dat het gevaar op bosbranden in Chili van 3 tot 5 februari tussen ‘zeer hoog’ en ‘extreem’ ligt.

In Chili woeden vaker bosbranden. In februari vorig jaar kwamen daarbij ook al 23 mensen om het leven. De branden leken toen heviger dan voorgaande jaren; volgens de minister van Binnenlandse Zaken was begin februari 2023 al evenveel land afgebrand als normaal gesproken in een heel jaar.