Politie schorst elf medewerkers vanwege ‘grensoverschrijdende’ appberichten

Elf politiemedewerkers zijn geschorst omdat zij „grensoverschrijdende berichten” zouden hebben verstuurd in WhatsApp-groepen. De medewerkers zijn afkomstig van de Rotterdamse en Amsterdamse politie-eenheden en het Politiedienstcentrum, dat onder meer de ICT en financiën van de politie beheert. Deze afdelingen zijn een onderzoek gestart naar de verschillende WhatsApp-groepen. Dat meldt de Amsterdamse eenheid donderdag. Negen Amsterdamse medewerkers zijn geschorst, evenals twee betrokken medewerkers van het Politiedienstcentrum en de eenheid Rotterdam.

Om wat voor grensoverschrijdende berichten het precies ging, meldt de politie niet. Wel schrijft politiechef Frank Pauw van de eenheid Amsterdam het volgende: „Belediging, pesterijen en discriminatie hebben geen plaats in onze politieorganisatie en staan haaks op de politie die wij willen en moeten zijn.” Hij vervolgt dat hij nog niet kan ingaan op details vanwege het lopende onderzoek, maar „wat ik tot nu toe heb gehoord, neem ik zeer hoog op”. Het bestaan van de WhatsApp-groepen kwam volgens de politie naar voren in twee strafrechtelijke onderzoeken.

De politie is de afgelopen jaren herhaaldelijk in opspraak geraakt vanwege dit soort WhatsApp-groepen. Zo bleek in 2020 dat Rotterdamse agenten in de zogenoemde ‘Jan Smit Appgroep’ mensen met een migratieachtergrond onder meer hadden aangeduid als „kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen” op wie ze willen „schieten”.