De nieuwe Volkswagen ID.3 is een heel degelijke tussenpaus

Hij lijkt niets veranderd. Dat zou een compliment moeten zijn. Een Volkswagen is een rots in de branding, baken van gezond verstand. Met de ID.3 zoefden die deugden een nieuw tijdperk in. Voortaan kon normaal doen ook elektrisch. Hij was de nieuwe Golf, bescheiden en brandschoon. Da weiss man, was man hat, dichtte de sloganschrijver van VW briljant over fossiele Volkswagens uit de oude doos.

Maar toen hij in 2020 op de markt kwam, kreeg de ID.3 het volk niet aan zijn kant. Wat het ook was – de hoge prijs, het wat diklijvige design, de teleurstellende bouwkwaliteit: hij werd geen bestseller zoals ooit elke nieuwe Golf. En hij schaadde het merkimago met meer technische gebreken dan een A-merk zich kan permitteren. Er waren problemen met de software en de 12-volt-accu’s, waardoor de eerste ID.3’s aan de lopende band strandden. De softwarebugs openbaarden de zowel technologische als cultuurhistorische achterstand van de Duitsers op Silicon Valley. Ze snapten wel hoe digitalisering werkte, het was gewoon hun taal niet. Summum van modern bedoelde klunzigheid was de bediening van de (onverlichte!) aanraakbalken voor audiovolume en binnentemperatuur onder het touchscreen, de zogenaamde sliders, gelegen in de contactgevoelige gevarenzone waar de hand voor aanraakhandelingen op het scherm toch al voortdurend in de buurt moest zijn. Om raak te mikken moest je over een bovenmenselijk vaste hand beschikken. Over de vergelijkbare bedieningsorganen op het stuur zwijg ik moedeloos.

Afbeelding met meerdere focuspunten die samen een verhaal vormenZoom in voor alle details van de Volkswagen ID.3Klik op de punten voor uitleg over de detailsFoto: Merlijn Doomernik

Vervolgens bracht de coronapandemie de autoproductie wereldwijd tot stilstand. Door chiptekorten moest VW het modellengamma van de ID.3 saneren. Van de drie aangekondigde batterijformaten was tijdelijk alleen de middenmaat van 58 kWh leverbaar.

Die tijd is voorbij. De auto is gerijpt, waar nodig bijgepunt – maar stigma’s raak je moeilijk kwijt. Helaas. Drie jaar geleden was ik best over de ID.3 te spreken. Hij reed goed, de kleine draaicirkel was een genot, de ruimte voor zo’n relatief compacte hatchback vorstelijk. Drie jaar later is aan de Pro S met de grootste accu meer veranderd dan het lijkt. De sliders zitten er nog, maar de software lijkt beter en sneller te functioneren, hij laadt sneller snel – tot 170 kW – en de afwerking van dashboard en deurpanelen is zicht- en voelbaar verbeterd.

Kostbare optie

Niet standaard zijn de comfortabele stoelen van de testauto, als onderdeel van een 2.404 euro kostend Style Plus Pakket een kostbare optie. Krijg je er wel meteen een high-end audiosysteem, sfeerverlichting en een vernieuwd head-updisplay met op de weg geprojecteerde aanwijzingen bij. Bovendien zijn de prijzen van de ID.3 intussen dusdanig verlaagd dat aanvinken nu wel de moeite loont. De prijzenoorlog in de EV-sector neemt surrealistische vormen aan. De testauto van 56 mille werd een week na inlevering 6.000 euro goedkoper. Zo kost een ID.3 in Business-uitvoering met 77kWh-accu, 553 kilometer bereik en vrijwel alle opties inclusief die fijne stoelen nu 50.110 euro. Voor hetzelfde geld komt een Model 3 Long Range met ruim twee keer het vermogen van de ID.3 iets verder, maar veel scheelt het niet, en Golfmensen kochten hun gewone Golfjes toch al nooit om mee te racen. Dat de Pro S qua efficiency zijn meerdere moet erkennen in Tesla is dankzij de grootte van zijn batterij geen pijnpunt. Ook met een verbruik van 18 kWh per 100 kilometer haalt hij in een koude testweek makkelijk tussen de 400 en 450 kilometer op een acculading, en in warmere seizoenen zal 500 en meer geen probleem zijn. En dan had de testauto niet eens de actieradiusverlengende warmtepomp waarvoor VW 1.020 euro in rekening brengt, en die er standaard op had moeten zitten. Kortom, de uitgeprocedeerde ID.3 is weer een optie.

En zulke aanraaktoetsen zitten als vanouds ook op het stuur.
Je ziet het niet, maar in deze achterlichtbalk verschijnt na de ontgrendeling op afstand een rood sierkruis.

Foto’s: Merlijn Doomernik

Bij Volkswagen is intussen veel gebeurd. De nieuwe ceo Thomas Schäfer heeft de designchef vervangen. Hij heeft VW’s met normale knoppen beloofd. De volgende ID.3 zal gewoon een elektrische Golf zijn. Dit model is een tussenpaus, geen gemakkelijke rol voor een auto die direct moet scoren voor een prijs die de bij VW voorheen royale marges laat verdampen. Die klappen kan het alleen opvangen door te bezuinigen en veel meer auto’s te verkopen dan het nu doet. Maar de sterren staan gunstiger, want de herziene ID.3 is een aanbevelenswaardig aanbod. Een degelijke Volkswagen, die de stekkermens zich ooit wellicht even liefdevol zal herinneren als ik mijn oude Golfs.