Underdog Ajax schrijft historie met overwinning op AS Roma

Sherida Spitse stak haar beide armen in de lucht, Lily Yohannes ging languit op het veld liggen. Andere speelsters van Ajax keken elkaar ongelovig dan. Is het dan echt gelukt?

Als eerste Nederlandse ploeg plaatste Ajax zich dinsdagavond voor de kwartfinales van de Women’s Champions League, na een 2-1 overwinning thuis op AS Roma. Ook Paris Saint-Germain ging door, dankzij een gelijkspel in het uitduel met Bayern München (2-2).

„Dit is een droom die uitkomt”, zei Yohannes, een steunpilaar op het middenveld, tegen de NOS. „Wij waren de underdogs met zoveel Europese topploegen. En dan winnen we gewoon de groep.” Routinier Spitse zei dat ze trots was. „Ik zal geen tien jaar meer spelen, maar ik hoop dat ik over tien jaar zie dat deze speelsters wat van mijn streken hebben overgenomen.”

Het was in Amsterdam vooral een spannende slotfase van de tweede helft, waarin de wedstrijd op en neer golfde, maar door een eigen doelpunt van AS Roma-verdediger Zara Kramzar, in de 84ste minuut, in het voordeel van de Amsterdammers uitpakte. In de 67ste minuut kwam Ajax goed weg toen Evelyn Viens de bal voor het doel van Ajax van richting veranderde met een hakje. De bal rolde enkele centimeters langs de tweede paal.

Hachelijke momenten

Ook in het laatste kwartier van de eerste helft beleefde Ajax een paar hachelijke minuten. Eerst liep Spitse een gele kaart op – waardoor ze de kwartfinale mist. Kort daarna kwam de Italiaanse captain Elisa Bartoli voor de derde keer vrij bij de eerste paal en kopte ze knap raak in de lange hoek: 0-1. Vervolgens kwam Bayern München tegen PSG op 1-0, waardoor Ajax virtueel naar de laatste plaats zakte.

De vooruitzichten waren op dat moment weinig florissant, maar vlak voor rust kwam er alsnog een sprankje hoop toen Yohannes de bal op het middenveld onderschepte, richting het strafschopgebied stormde en de bal aflegde op Tiny Hoekstra. Die schoot feilloos in: 1-1. Virtueel was Ajax toen nog steeds wel uitgeschakeld door het doelpunt van Bayern in München.

Tiny Hoekstra viert de gelijkmaker tegen AS Roma.
Foto Piroschka van de Wouw

Telkens weer bleek Ajax in die eerste helft kwetsbaar bij spelhervattingen, maar in de tweede helft kwam de ploeg van Suzanne Bakker goed uit de startblokken. Verdediger Milicia Keijzer maakte indruk door haar lef. En de pas 16-jarige Yohannes zal op nog meer verlanglijstjes van buitenlandse clubs komen te staan. In The Guardian verscheen dinsdag een uitgebreid artikel over haar.

Ajax verloor vorige week uit van Paris Saint-Germain (3-1), waarmee de eerste kans op plaatsing voor de kwartfinales onbenut bleef. PSG nam met 9 punten de eerste plaats in de ‘poule des doods’ over van de Amsterdammers. Ajax bleef steken op 7 punten, Bayern München op 6, AS Roma op 5. Alleen de bovenste twee ploegen zouden doorgaan, maar alles was dinsdagavond nog mogelijk.

Als Ajax gelijk zou eindigen tegen Roma en Bayern thuis van PSG zou verliezen, zou Ajax alsnog door zijn. „Ik ben natuurlijk met mijn eigen wedstrijd bezig, maar we volgen dat duel wel” , zei Bakker maandag tijdens een persconferentie. „Mij zal worden ingefluisterd wat de stand van zaken daar is.”

Thuisvoordeel

Bakker dacht dat het thuisvoordeel tegen AS Roma een rol van belang zou kunnen gaan spelen. In de Johan Cruijff ArenA werd eerder gewonnen van PSG (2-0) en Bayern (1-0). „Het geeft de meiden een extra boost met de vele extra supporters”, zei ze. „Dat zal voor meer energie zorgen.”

Die energie en onbevangenheid brachten de debutant verder in het toernooi dan menigeen voor mogelijk had gehouden, maar de onervarenheid bezorgde Bakker ook kopzorgen. Bij de uitwedstrijden tegen Bayern, Roma en PSG moest haar ploeg in de eerste tien minuten al een tegendoelpunt incasseren. „Ik denk dat wij in de beginfase soms passes geven waarmee we de tegenstander uitlokken om in hun kracht te komen”, zei ze. „Daar hebben we over gesproken.”

Haar strijdplan tegen Roma: je eigen spel spelen, gebruik maken van de ruimtes op het middenveld om gevaarlijk te worden voor het doel. En: meer over de grond spelen in plaats van door de lucht. „We weten dat we veel snelheid voorin hebben, maar die meiden kunnen niet elke keer een sprint zetten.”

Talenten

Ajax heeft een jonge ploeg met speelsters als Yohannes, Isa Kardinaal (18) en Rosa van Gool (19). Des te knapper is hun prestatie in de Champions League. „De cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van speelsters is net zo belangrijk als de voetbaltechnische ontwikkeling”, zei Ajax-manager Daphne Koster vorige maand in NRC. „Hoe staat een speelster in het leven? Hoe zorgen we ervoor dat zij zich gewaardeerd voelt? Wij schenken speelsters vertrouwen, maar hopen dat ook terug te krijgen. Er wordt soms erg aan hen getrokken. Vertrouwen zij er op dat de weg die wij voor hen uitstippelen de juiste is, óók als dat veel geduld vergt?”

Waar andere clubs in de Champions League speelsters uit het buitenland halen, zei Koster, leidt Ajax speelsters zelf op „met redelijk resultaat”. „Al onze vrouwen zijn Nederlands, behalve Lily Yohannes, die in de Verenigde Staten geboren is maar al langer in Nederland woont en voetbalt.”

Op de vraag waar de komende jaren de meeste winst valt te behalen zei Koster: „Op veel terreinen, maar ik denk toch het meest bij de opleiding van speelsters. De tijd en de energie die je in hen steekt resulteren in bepaald gedrag. Hoe kun je meiden het beste helpen bij hun ontwikkeling? Wat hebben ze nodig om goed te presteren? Hoe zorg je dat hun directe omgeving goede ondersteuning biedt? Al langer geleden hebben we die lijn van persoonlijke aandacht-op-maat ingezet en die moeten we zien vast te houden. Als dat lukt zullen speelsters nóg beter worden, daarvan ben ik overtuigd.”

Foto Gerrit van Keulen/ANP

Eerder deze maand maakte Ajax bekend dat de club na dit seizoen niet doorgaat met Bakker. Manager Daphne Koster zei in een statement dat de Europese prestaties „heel mooi” zijn, maar het was aan haar is om „niet heel de tijd in het nu te zitten, maar ook juist verder te kijken”.

Uit een reconstructie van NRC, vorige week, blijkt dat Bakkers communicatieve vaardigheden een probleem vormen. De interesse voor haar zal na de historische overwinning van dinsdagavond hoe dan ook alleen maar groter zijn geworden.


Lees ook
Waarom coach Suzanne Bakker na dit seizoen moet vertrekken bij Ajax