Vietnamese president Phuc treedt af vanwege corruptie onder zijn premierschap

Corruptie De Communistische Partij houdt de afgetreden president Nguyen Xuan Phuc verantwoordelijk voor corruptie onder zijn premierschap. Het komt in Vietnam weinig voor dat een politiek leider moet opstappen.

Nguyen Xuan Phuc in 2020, toen hij nog premier van Vietnam was. In 2021 werd Phuc president.
Nguyen Xuan Phuc in 2020, toen hij nog premier van Vietnam was. In 2021 werd Phuc president.

Foto Minh Hoang/Reuters

Nguyen Xuan Phuc, de president van Vietnam, is dinsdag afgetreden. Internationale persbureaus schrijven dat de Communistische Partij van het land hem ervan beschuldigt dat hij in zijn tijd als premier ruimte gaf aan corruptie onder zijn medewerkers. Het is een ongebruikelijke stap voor een land dat erom bekend staat ambtswisselingen zorgvuldig voor te bereiden om stabiliteit uit te stralen.

Phuc, schrijft het Vietnamese staatspersbureau VNA, „draagt de politieke verantwoordelijkheid van de fouten en wandaden die hij zijn twee vicepremiers en drie ministers liet doen, die ernstige gevolgen hadden.” De vicepremiers en twee ministers moesten eerder al opstappen. De 68-jarige Phuc was tussen 2016 en 2021 premier, werd vervolgens president en gaat nu met pensioen.

De huidige secretaris-generaal van de Communistische Partij, Nguyen Phu Trong, voert volgens The Washington Post een jarenlange strijd tegen corruptie. Autoriteiten deden strafrechtelijk onderzoek naar bijna vijfduizend mensen, tientallen ambtenaren moesten weg. De partij vreest dat corruptie haar eigen legitimiteit ondergraaft.

Omkoping

De „fouten en wandaden” waar Phuc over valt, gaan hoogstwaarschijnlijk over corruptieschandalen tijdens de coronacrisis. De coronatestfabrikant Viet A Technology zou autoriteiten hebben omgekocht om zijn eigen tests aan ziekenhuizen te mogen leveren, en daar het Vietnamese equivalent van 172 miljoen dollar aan hebben verdiend.

Het staatspersbureau complimenteert de afgetreden president desondanks voor zijn werk in de coronacrisis. „Phuc heeft grote inspanningen geleverd bij het leiden, aansturen en beheren van de preventie en bestrijding van de pandemie, wat belangrijke resultaten heeft opgeleverd.”