Het doek voor het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande lijkt nu echt te vallen: omdat het niet is gelukt voor 29 januari een reddingsplan op te stellen om een faillissement af te wenden, heeft de rechter in Hongkong maandag besloten dat het bedrijf geliquideerd moet worden. Dat schrijven internationale persbureaus. Liquideren betekent dat het vast vermogen en de goederen van een bedrijf omgezet moeten worden in geld, bijvoorbeeld om schuldeisers te betalen.
De Chinese vastgoedreus kwam eind 2021 voor het eerst in de problemen, toen de Chinese overheid de regels besloot te verscherpen. Jarenlang was de vastgoedmarkt een aanjager van economische groei geweest, maar dat succes bleek berust op grote leningen. Die schuldenlast vond president Xi Jinping een onaanvaardbaar risico voor de Chinese economie. Zodra de overheid daar strenger tegen ging optreden en de kredietverlening aan banden legde, kwamen tientallen bedrijven in de problemen. Met 276 miljard euro aan openstaande rekeningen werd Evergrande de vastgoedontwikkelaar met de grootste schuldenlast ter wereld.
Begin december besloot de rechter in Hongkong Evergrande nog één keer uitstel te geven om met een een sluitend plan te komen. De vastgoedreus laten omvallen blijft namelijk niet zonder gevolgen: het bedrijf is zo belangrijk voor de economie dat de Chinese overheid een faillissement haast niet kan dragen. Daar komt bij dat veel Chinese gezinnen al aanbetalingen hebben gedaan voor nieuwbouwwoningen die Evergrande nog moet bouwen. Toch heeft de Chinese regering vooralsnog geen reddingsplan opgesteld.
Gescheiden rechtssysteem
Hoe de ontmanteling van het bedrijf er na deze uitspraak uit gaat zien, is nog niet bekend. Het rechtssysteem van Hongkong opereert in principe gescheiden van China, terwijl de meeste bouwwerkzaamheden en andere activiteiten van Evergrande zich op het Chinese vasteland afspelen. Het is nog onduidelijk of Chinese rechtbanken het vonnis zullen erkennen. De directeur van het bedrijf, Shawn Siu, zei na het oordeel van de rechter al dat „het bevel alleen van invloed is op de in Hongkong genoteerde vestiging China Evergrande”.
De gevolgen voor de Chinese economie lijken in ieder geval groot: maandag daalde het aandeel van Evergrande op de beurs van Hong Kong met 21 procent, tot de handel werd stilgelegd. Hetzelfde gebeurde met het aandeel van dochterbedrijf Evergrande New Energy Vehicle, dat elektrische auto’s maakt. Na een koersval van ruim 18 procent werd ook dit aandeel stilgelegd.
Lees ook
Zenuwen rond Chinees vastgoed weer helemaal terug