Bij de presidentsverkiezingen in Finland zondag is nog geen winnaar uit de bus gekomen. Geen van de negen kandidaten heeft meer dan 50 procent van de stemmen weten te behalen, wat in Finland minimaal nodig is om verkozen te worden. Daarom wordt op 11 februari een tweede ronde georganiseerd waaraan de twee kandidaten met de meeste stemmen zullen deelnemen.
Volgens de exitpolls van zondagavond gaat de race nu om de centrumrechtse oud-premier Alexander Stubb en de liberale oud-minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto. Met meer dan 90 procent van de stemmen geteld, haalde Stubb ruim 27 procent van de stemmen en Haavisto ruim 25 procent. Voorafgaand aan de verkiezingen werd niet verwacht dat deze ronde al één winnaar zou opleveren. In februari wordt pas duidelijk wie de opvolger van de populaire president Sauli Niinistö zal worden, zodra zijn tweede termijn van zes jaar in maart afloopt.
De verkiezing vindt op een voor de Finnen uitzonderlijk moment plaats. Dat de oostelijke grens met Rusland van 1.340 kilometer lang is gesloten vanwege de oorlog in Oekraïne en dat Finland vorig jaar het jongste lid van de NAVO is geworden, was een paar jaar geleden nog ondenkbaar. De Finnen moeten nu iemand kiezen die hen zal vertegenwoordigen op NAVO-toppen én die goed met de dreiging van Rusland kan omgaan.
Radicaal-rechts derde plek
Bij de parlementsverkiezingen in april vorig jaar maakte Finland een opvallende ruk naar rechts. Niet de Sociaal Democratische Partij van de populaire premier Sanna Marin, maar twee rechtse partijen werden de grootste. Twee derde van de Finse kiezers stemde op een rechtse partij. Dat sentiment was niet groot genoeg tijdens de presidentsverkiezingen van deze zondag. Jussi Halla-aho, kandidaat voor de rechts-radicale partij De Finnen, kreeg iets meer dan 18 procent van de stemmen en eindigde daarmee op de derde plek na Stubb en Haavisto.
De rol van president is belangrijk in Finland, want daar delen de president en de premier de macht. Waar de premier zich bezighoudt met binnenlands beleid en het leiden van de regering, heeft de president de uitvoerende macht in het bepalen van buitenlands- en veiligheidsbeleid. Daarnaast is de Finse president de opperbevelhebber van het leger, een taak die zeker gezien de huidige crises in de wereld van belang is. De gevechten in Oekraïne spelen zich op slechts duizend kilometer van Finland af.
Lees ook
De winnaar van de Finse verkiezingen wil stevig bezuinigen – dat spreekt de Finnen aan