Algemeen directeur Paul van der Kraan van FC Twente kijkt tevreden, op de eretribune van de Kuip. „Dit is het maximaal haalbare vandaag.” Het is een minuut na de 0-0 bij Feyenoord, tweede in de Eredivisie. De achterstand op de titelverdediger blijft vijf punten, waardoor een ticket voor het hoofdtoernooi van de Champions League nog altijd binnen bereik ligt voor FC Twente. „We hebben een hele lastige periode gehad”, zegt hij. „We doen nu weer mee in de top, subtop. De club staat weer daar waar we horen te staan.”
Het is zijn laatste wedstrijd in functie, komende woensdag neemt Van der Kraan (70) afscheid. Al blijft hij als adviseur verbonden aan de club, om zijn opvolger Dominique Scholten op weg te helpen. „Het is allemaal nog te weinig structureel, te broos. We moeten meer fundament onder de club leggen. Dat gaat Dominique doen.”
Maar FC Twente staat er weer, stevig genesteld in de topdrie. Na het financieel wanbeleid begin vorig decennium, de degradatie in 2018, een jaar later gevolgd door de promotie. Van der Kraan stapte in 2021 in, maakte de periode van sportieve en financiële wederopbouw mee. Wat leidde tot een stevige omzet van bijna 40 miljoen euro over vorig seizoen (nettowinst 5 miljoen). Al ligt er nog een forse schuld: 21 miljoen aan rentedragende leningen en 14 miljoen achtergesteld.
Hoger salarisbudget
Van der Kraan, een ervaren voetbalbestuurder, hoopt dat ze de huidige koers „minimaal” weten vast te houden. „We moeten het verder uitbouwen.” Het salarisbudget (salarishuis) bedraagt zo’n 9,5 miljoen euro, waarmee FC Twente nu nog in de middenmoot zit. „Daardoor lukken sommige dingen niet.”
Zo kiest de talentvolle aanvaller Lequincio Zeefuik van FC Volendam zeer waarschijnlijk voor AZ, terwijl FC Twente ook interesse had. „Zij hebben meer te besteden. De omgeving schat ons hoger in qua salarisbudget dan het in werkelijkheid is.” Technisch directeur Arnold Bruggink was zondag druk met het binnenhalen van spits Myron Boadu (ex-AZ) van AS Monaco. Hij moet de opvolger worden van Manfred Ugalde, die naar Spartak Moskou vertrekt.
Van der Kraan knikt naar het veld. Daar is er stabiliteit, met coach Joseph Oosting, na drie seizoenen onder Ron Jans. „Die hebben dat fantastisch opgepakt. Vandaag ook zonder Ugalde, knap hoor.” FC Twente presenteert zich prima in de Kuip, na een pijnlijke nederlaag bij NEC vorig weekend en een onrustige week die volgde. Oosting was niet blij met het vertrek van Ugalde. Bovendien raakten meerdere spelers ziek, onder wie beoogde basiskrachten Ricky van Wolfswinkel en Sem Steijn.
In de Kuip doet FC Twente zichzelf tekort in de eerste helft. Eerst krijgt gelegenheidsspits Daan Rots, normaal rechtsbuiten, een grote kans nadat hij slim wegsprint en behendig aanneemt. Maar hij schiet naast. En Michel Vlap verprutst een bijna zeker doelpunt door vóór de bal te lopen in vrije en kansrijke positie: de goal die hij maakt op aangeven van Joshua Brenet wordt afgekeurd vanwege buitenspel. Na rust komt FC Twente onder grote druk, maar weet dat te doorstaan. Met een belangrijke rol voor doelman Lars Unnerstall, die een strafschop stopt van Santiago Gimenez.
Nieuw elan
„Wij zijn een ploeg met karakter, moeten het hebben van samenwerken”, zegt Daan Rots (22). „Met een gehavend team konden we goed weerstand bieden.” Hij staat symbool voor het nieuwe elan bij FC Twente: hij is opgegroeid in de Achterhoek, was in zijn jeugd al fan van de club en kwam in 2012 in de jeugdopleiding.
Rots maakte de degradatie van dichtbij mee, kon zich destijds niet voorstellen dat zo’n grote club als FC Twente dit echt kon overkomen. Hij weet nog dat hij in 2019 op de tribune zat en de club thuis met 5-2 zag verliezen van Go Ahead Eagles. „Het zat ook niet vol. Toen dacht ik: dit is niet de club die ik graag wil zien.”
In de jeugdopleiding merkte hij de onrust en de onzekerheid. „Als we op de club kwamen, waren er vaak geruchten dat de club opgedoekt zou kunnen worden, omdat er zoveel schulden en problemen waren”, vertelt hij zondag in de Kuip. „De clubleiding was weg, er moest bezuinigd worden op de jeugdopleiding.”
Na de opmars in de afgelopen jaren staat FC Twente nu derde, een plek die dit seizoen recht geeft op de voorronde van de Champions League. Rots: „Ik droom ervan om in de Champions League te spelen, het veld opkomen met dat muziekje. Dat wil iedere kleine jongen.”
Tweede worden kan ook nog. „Wij blijven volop aanvallen naar boven.” Ze moeten nog wel meedogenlozer worden, zegt Rots. „Als we niet top spelen, dat we dan toch de kwaliteiten hebben om die wedstrijd te winnen, op wat voor manier ook.”