Militaire regimes van Mali, Burkina Faso en Niger willen onmiddellijk uit Ecowas-verband

Mali, Burkina Faso en Niger willen zich per direct terugtrekken uit het West-Afrikaanse economische samenwerkingsverband Ecowas. Dat hebben de drie militaire regimes die daar aan de macht zijn zondag bekendgemaakt in een gezamenlijk statement op de staatstelevisie. Ze spreken van een „soeverein besluit”. De drie landen zijn het niet eens met de sancties die ze opgelegd hebben gekregen sinds ze onder militair bewind staan.

De drie landen kregen opeenvolgend te maken met staatsgrepen: in Mali in 2020, in Burkina Faso in 2022 en afgelopen juli in Niger. Alle drie werden vervolgens door de Ecowas geschorst en vooral Niger en Mali kregen zware sancties opgelegd. De militaire autoriteiten van de landen spreken zondag van „onmenselijke sancties” en vinden dat het blok „onder internationale invloeden een bedreiging is geworden voor haar lidstaten”. De lidstaten vinden ook dat Ecowas te weinig steun heeft gegeven in hun jarenlange strijd tegen jihadistisch geweld en armoede.


Lees ook
Militaire coupplegers in Sahel willen eigen blok vormen – met hulp van Rusland

Demonstranten in de Nigerese hoofdstad Niamey tijdens Onafhankelijkheidsdag op 3 augustus 2023.

Grote impact

Ecowas, dat in totaal vijftien leden heeft, probeerde met de sancties de democratie terug te brengen in de landen door aan te dringen op verkiezingen. Een terugtrekking uit het blok kan in principe niet ‘per direct’ en moet volgens een statuut dat lidstaten onderschrijven een jaar van te voren worden aangemeld. Het is niet zeker of Niger, Burkina Faso en Mali zich daar iets van aan zullen trekken. Daarmee dreigen de landen nieuwe sancties te krijgen.

Hoewel het nog onduidelijk is hoe deze verklaring op de korte termijn tot uitvoer zal worden gebracht, zal de impact enorm zijn. Door hun centrale ligging zijn alle drie de landen essentieel voor de stabiliteit van de regio. Door zich los te snijden komt er voor de landen ook een einde aan de onderlinge afspraken die lidstaten hebben gemaakt over alles van uniforme douanetarieven tot vrij verkeer personen. Noch Mali, noch Burkina Faso of Niger ligt aan zee; voor de import van goederen waren zij tot nu toe grotendeels aangewezen op de havens van omliggende landen als Senegal, Ivoorkust en Benin.

Met medewerking van Eva Oude Elferink