Opleidingsbudget voor werknemers wordt niet benut: 1,5 miljard op de plank

Jaarlijks blijft bijna de helft van het beschikbare opleidingsbudget voor werknemers op de plank liggen. Dat meldt de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) vrijdag na een onderzoek naar het opleidingsbeleid van Nederlandse werkgevers. Het gaat om geld dat werkgevers zelf beschikbaar stellen. „Vaak ligt daar een cao-afspraak aan ten grondslag”, aldus AWVN-woordvoerder Jannes van der Velde.

Uit het AWVN-onderzoek blijkt dat er voor 75 procent van de ruim acht miljoen werknemers jaarlijks tussen de 500 en 1.000 euro beschikbaar wordt gesteld om zichzelf mee te scholen. Van het totale bedrag van 4 miljard euro aan opleidingsbudget blijft op zijn minst 1,5 miljard onaangeraakt. De cijfers komen overeen met een onderzoek van de organisatie naar het persoonlijke ontwikkelingsbudget uit 2021.

Werkdruk

Volgens Van der Velde zijn er verschillende factoren om het overschot te verklaren. “Op dit moment is het door de krapte op de arbeidsmarkt bij veel bedrijven druk. De tijd vinden om opleidingen te volgen is dan lastig”. Ook benoemt hij een vermoedelijk dieper liggende reden. “Hoewel het moeilijk te meten is, schatten wij in dat een groot deel van de beroepsbevolking niet gewend is om zich verder te ontwikkelen of door te leren. Bij het STAP-Budget zag je dat duidelijk: daar vroegen vooral hoogopgeleiden het opleidingsbudget aan, zij die al gewend zijn om zichzelf te scholen.”

Het STAP-budget is een bedrag dat door de overheid beschikbaar wordt gesteld voor werkenden en werkzoekenden. Zij konden tot dit jaar 1.000 euro aanvragen om te investeren in scholing om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. In 2023 was het budget dusdanig populair dat het binnen 3 uur na start van de mogelijkheid tot aanvraag is opgeraakt. Het demissionair kabinet besloot de STAP-regeling te stoppen in 2024, en met de beschikbare 73,7 miljoen euro de SLIM-regeling (Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in middelkleine-ondernemingen) te verhogen.

Cruciaal voor de toekomst

Het opleidingsbudget waar de werkgeversorganisatie vrijdag mee naar buiten kwam, is een door werkgevers zelf beschikbaar gesteld budget. Volgens de AWVN moet er meer aandacht voor de regeling van het beschikbare opleidingsbudget komen vanuit werkgevers. De organisatie roept naast de werkgevers, ook de overheid en vakbonden op om te zorgen dat de opleidingsbudgetten wel helemaal worden uitgegeven.


Lees ook
Lees ook: Spijbelaars hoefden 1.000 euro aan subsidie niet terug te betalen

UWV-website waarop een <strong>STAP-subsidie voor een cursus</strong> kan worden aangevraagd.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/opleidingsbudget-voor-werknemers-wordt-niet-benut-15-miljard-op-de-plank.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=