Zal Emmen na Koningsdag nog onderaan de lijst als ‘minst aantrekkelijke gemeente’ bungelen?

Eén stad, één koninklijke familie, een paar uur op bezoek. Dat gaat Emmen, waar Koningsdag eind april plaatsvindt, zeker 1,3 miljoen euro kosten. Exclusief de bijdrage van de provincie Drenthe van 1 miljoen. Is dat het waard, vroeg de gemeenteraad zich donderdagavond af. Oorspronkelijk was het evenement begroot op een totaal van 1,5 miljoen euro.

Burgemeester Eric van Oosterhout bood zijn excuses aan: hij had Amersfoort in 2019 als voorbeeld genomen, maar de kosten voor evenementen zijn sindsdien aanzienlijk gestegen. Bovendien is „het dreigingsniveau dermate hoog” dat voor de veiligheidskosten hetzelfde geldt. „We doen echt geen gekkigheid”, zei Van Oosterhout. En: „Het wordt een Koningsdag zonder luxe fratsen.”

„Tegen welke prijs is het nog verantwoord dit te organiseren?”, wilde Leo Hoogenberg van Wakker Emmen, de grootste fractie, weten. „Het prijskaartje knelt”, zei Anita Louwes-Linnemann (PvdA). Een aantal fractievoorzitters wees op Emmenaren die het financieel moeilijk hebben. PVV’er Tommy Post berekende dat iedere inwoner 21 euro zou meebetalen, kon de koning zijn verjaardag niet zelf betalen?


Lees ook
Komt die blauwe envelop voor de Koning er? Kamer is in grote meerderheid voor

De <strong>werkkamer van koning Willem-Alexander</strong> op Huis ten Bosch. Een meerderheid van de Kamer vindt dat hij, zijn vrouw, moeder en dochter inkomstenbelasting moeten gaan betalen.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/zal-emmen-na-koningsdag-nog-onderaan-de-lijst-als-ac280c298minst-aantrekkelijke-gemeenteac280c299-bungelen.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=4 miljoen in Rotterdam

Zorgen over de kosten voor Koningsdag zijn niet nieuw. Vorig jaar krabden Rotterdammers zich ook achter de oren toen ze hoorden dat Koningsdag daar 4 miljoen euro zou kosten – de vijf edities daarvoor kostte steeds meer dan 1 miljoen. Provincies droegen financieel bij, soms waren er ook buurgemeenten of sponsoren die meebetaalden. Maar de rekening lag grotendeels bij de gastgemeente.

Die ziet het organiseren van Koningsdag vaak als stadspromotie, een manier om zichzelf aan het land (en de koninklijke familie) te presenteren. Het paleis is wel betrokken, maar hóé een gemeente Koningsdag viert, mag ze zelf weten. Als het maar waardig is: de tijd van koekhappen is met deze koning verleden tijd.

PVV’er Tommy Post berekende dat iedere inwoner 21 euro zou meebetalen: kon de koning zijn verjaardag niet zelf betalen?

Ook Emmen ziet Koningsdag als een ideale manier om zichzelf te promoten. Keer op keer wordt Emmen door de Atlas voor gemeenten uitgeroepen tot ‘minst aantrekkelijke gemeente’. „We bungelen vaak onderaan lijstjes, al dan niet opgesteld door mensen elders in het land”, zei Patrick de Jonge (VVD). Zelfs de SP en D66, voor wie het organiseren van Koningsdag niet had gehoeven, zien het evenement als „fantastische promotie” en „een visitekaartje”.

Dat was voor Maastricht (editie van 2022) bijvoorbeeld reden om geld te onttrekken aan de reservepot voor „het stimuleren van evenementen in de openbare ruimte met een stadspromotioneel karakter, volksevenementen die veel bezoekers trekken of evenementen die breedtesport en breedtecultuur stimuleren”.

Tilburg (2017) noemde Koningsdag met het EK Vrouwenvoetbal, dat ook dat jaar werd georganiseerd, „uitstekende voorbeelden” van de „inspanningen op het gebied van lobby, Public Affairs en city marketing” om het imago te versterken. En Eindhoven (2021) noemde als belangrijk argument „de mogelijkheid om Eindhoven nationaal en internationaal te presenteren als stad van kennis en innovatie”.

Niet in geld uit te drukken

Vaak wordt ook saamhorigheid als reden voor het organiseren genoemd. Het college van Emmen verwacht, zo schreef het eerder aan de raad, „een niet in geld uit te drukken gevoel van trots en verbondenheid”.

Groningen noemde iets soortgelijks, er moest een „verbindend en boeiend programma van en voor stad en regio” komen, waar „de Groninger op eigen bescheiden wijze trots op” kon zijn. Amersfoort wilde met Koningsdag „positieve energie en verbondenheid” bewerkstelligen en zich profileren „als jonge, talentvolle woon-, werk- en gezinsstad”.

Bovendien kon Koningsdag volgens Amersfoort „een boost geven aan het toerisme in de stad en de regio”. De stad verwees daarbij naar Dordrecht (2015) dat in zijn jaarrapportage concludeerde: „De effecten van Koningsdag waren maanden erna nog zichtbaar in de stad, in termen van een toename van het aantal bezoekers en een verbetering van het imago van Dordrecht als historische stad aan het water.”

Levert Koningsdag dat ook allemaal op? In evaluaties na afloop wordt vaak verwezen naar de hoge kijkcijfers van de NOS-uitzending. Eindhoven schrijft „goed geslaagd” te zijn in het neerzetten van het eigen imago: 1,9 miljoen mensen keken gemiddeld naar de tv. Belangrijker vond het college dat het merendeel van het budget ging naar lokale ondernemers die het moeilijk hadden gehad tijdens de lockdown: „Wij zien dat als een investering in de stad. Niet louter als kostenpost.”

Bezoekers van Koningsdag langs de wandelroute van de Koninklijke familie, in Rotterdam.
Foto Bart Maat

Horeca

Tilburg telde 150.000 bezoekers, van wie een kwart van buiten kwam. Dat genereerde een extra omzet van 338.000 euro. De Rekenkamer van Tilburg concludeerde in 2019 bovendien dat Koningsdag „op een positieve manier had bijgedragen aan het beeld van de stad en de trots van de Tilburgse bevolking”. Maar de Rekenkamer schreef ook: „Deze observatie wordt niet door (onafhankelijk) onderzoek onderbouwd, maar betreft een gevoel van diverse geïnterviewden.”

Rotterdam, dat vorig jaar Koningsdag organiseerde, liet na afloop een onderzoek doen naar de kosten en baten. Koningsdag trok 200.000 bezoekers, van wie 48 procent van buiten de stad kwam, voornamelijk uit omliggende gemeenten. De kosten: 4 miljoen euro. De baten volgens onderzoeksbureaus Cigarbox en R2 Research: 6 tot 7 miljoen euro, met name door horeca-uitgaven.

burgemeester EmmenEric van Oosterhout We doen echt geen gekkigheid. Het wordt een Koningsdag zonder luxe fratsen

De onderzoekers keken ook naar de niet-economische impact. De gemeente had als doel „de waarden van Rotterdam, namelijk saamhorig, veerkrachtig en gastvrij” over te brengen. Uit de evaluatie blijkt dat Koningsdag de verbinding met de buurt vergrootte: 66 procent van de bewoners op Rotterdam-Zuid gaf aan extra trots te zijn op de wijk, 28 procent van de Rotterdammers nam deel aan een van de Koningsdagactiviteiten.

In Emmen hopen de gemeenteraadsleden vooral op „een mooi feestje” van „Emmense maat”. Na een kort debat stemde een meerderheid voor verhoging van het budget. Alleen PVV en GroenLinks stemden tegen, de laatste omdat de partij tegen de monarchie is.


Lees ook
Herontwikkeling Paleis Soestdijk voorlopig van tafel na uitspraak Raad van State

Voorlopig mag landgoed Paleis Soestdijk niet herontwikkeld worden.