Binnenkort mogelijk proeverijen van kweekvlees

Een biefstukje uit het laboratorium is weer een stapje dichterbij: als eerste Europese land staat Nederland proeverijen met kweekvlees toe. De overheid heeft een onafhankelijke commissie aangesteld met een toxicoloog, microbioloog, arts en ethicus die aanvragen voor proeverijen zal beoordelen. Kweekvleesbedrijf Meatable heeft al een aanvraag ingediend, Mosa Meat en Upstream Foods zijn dat voornemens.

Kweekvlees wordt gepresenteerd als duurzaam en diervriendelijk alternatief voor traditioneel vlees. Het vlees wordt in het laboratorium gekweekt uit stamcellen van dieren. Daardoor is er maar één dier nodig – om de stamcellen van te gebruiken – voor duizenden kilo’s vlees.

De verkoop van kweekvlees is in Nederland nog verboden, maar de proeverijen zijn volgens een woordvoerder van Mosa Meat een „eerste stap” naar laboratoriumvlees in de supermarkt. In Singapore en de Verenigde Staten wordt het al verkocht.

Dat zorgde eerder wel eens voor misverstanden: toen de Amerikaanse producent van plantaardig voedsel en kweekvlees Eat Just in 2018 naar Nederland kwam om wat kilo’s kweekvlees te laten proeven, werd die teruggefloten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, omdat daar nog geen Europese goedkeuring voor was. Het vlees werd in beslag genomen, ingevroren en opgenomen in de collectie van wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam, vertelt marketingdirecteur van Mosa Meat Tim van de Rijdt.

Binnen bedrijven was proeven al eerder toegestaan, en „intern hebben onze mensen natuurlijk ook prima smaakpapillen”, zegt de woordvoerder, „maar nu kunnen we gaan testen of ons vlees werkt in een restaurant of een andere culinaire omgeving”. Mosa Meat gaat een dezer dagen een aanvraag indienen en verwacht komende maanden een eerste proeverij te houden, voor chef-koks en „smaaktesters”. „Zij kunnen ons helpen ons vlees zo lekker mogelijk te maken.”

Nederland neemt de stap terwijl andere landen in Europa juist terughoudendheid tonen. Italië verbood kweekvlees vorig jaar zelfs, om ‘traditie en cultuur’ te beschermen. Frankrijk, de grootste producent van rundvlees, weerde kweekvlees bij voorbaat (het is ook daar nog niet op de markt) al uit bedrijfskantines door regelgeving daarover aan te nemen. De houding van Nederland past in de voortrekkersrol die Nederland aanneemt op dit gebied: de eerste gekweekte hamburger werd in Nederland geproduceerd en vorig jaar deed de overheid nog een miljoeneninvestering in kweekvleesbedrijf Meatable.