De Rotterdamse politie overweegt om informatie over explosies niet langer actief naar buiten te brengen. Volgens burgemeester Aboutaleb doen topcriminelen die „hoog en droog” in een ver buitenland zitten daar hun voordeel mee. Ze lezen over de explosie in de regionale pers en kunnen afvinken: „Yes, uitgevoerd.” En dan tot betaling van de vaak jonge dader overgaan.
In de regio Rotterdam ging in 2023 zo’n 200 keer een explosie af – tegenover ongeveer 425 explosies in de rest van Nederland.
Aboutaleb vertelde over de mogelijkheid om te stoppen met communiceren over explosies in een debat erover in de gemeenteraad. Rotterdam was afgelopen jaar explosiehoofdstad van Nederland. In januari waren er tot nu negen schietincidenten en achttien explosies.
Ondanks grote inspanningen van de politie, waarbij de meest geavanceerde technieken worden gebruikt, lukt het niet de explosiegolf te stoppen. Over de soort technieken wilde de burgemeester niets zeggen, om criminelen niet wijzer te maken.
Verbazing in gemeenteraad
Verscheidene raadsleden uitten hun verbazing. Raadslid Ingrid van Wifferen (D66) leek het lastig om de enorme explosies, vaak veroorzaakt door cobra’s (zeer zwaar illegaal vuurwerk), geheim te houden voor de pers. Bovendien zullen buurtbewoners toch graag willen weten wat er in hun buurt aan de hand is, dacht ze. Want een explosie hakt erin.
Lees ook
over hoe de cobra het favoriete explosief van de onderwereld werd
Informatie voor buurtbewoners zal beschikbaar blijven, zei Aboutaleb. Maar dat is iets anders dan actief naar buiten brengen. Heel uitzonderlijk is het ook niet, vond hij. Over zelfdodingen geeft de politie ook nooit informatie. En die raken de buurt ook, redeneerde hij.
Fractievoorzitter van Denk, Serkan Soytekin vond dat buurtbewoners recht hebben op informatie. Net als raadsleden, die veel informatie uit kranten halen. En bovendien, zei hij, „een topcrimineel krijgt een sms of een fotootje, die leest toch niet in de krant of het gelukt is?”
Mensen die een explosief aan een deurknop hangen, weten niet hoe snel ze weg moeten komen en hebben weinig tijd voor een foto, stelde de burgemeester. Daarnaast: hoe weet de topcrimineel dat hij niet genept wordt met een oude foto? Bij een krantenartikel ligt dat anders. „Journalisten vragen bevestiging en dan staat in de krant: dit en dat heeft er plaatsgevonden op dit en dat adres. Het is de vraag of dat handig is.”
Burgers nodig die praten
Aboutaleb benadrukte wederom in het debat dat de explosies een heel lastig aan te pakken vorm van criminaliteit zijn. Preventie zou het beste zijn. En dat wordt niet bereikt met meer politie in de stad, hield hij de raad voor. „Zelfs niet als we honderd agenten extra bij zouden plussen.” Volgens de burgemeester is er maar één ding dat echt helpt: praten. En daar heeft hij de burgers voor nodig die meer weten. „Mensen moeten het stilzwijgen doorbreken. En dat moeten ze doen in het belang van de stad.”
Correctie (25-1-2024): In een eerdere versie van dit artikel stond het aantal explosies in Rotterdam. Dat is veranderd in het aantal explosies in de regio Rotterdam.
Lees ook
over de de impact van een bom in een woonwijk. ‘Wil ik hier mijn kind laten opgroeien?’