Ivf-behandeling biedt mogelijkheid voor overleven noordelijke witte neushoorn

De toekomst zag er slecht uit voor de noordelijke witte neushoorn. Het laatste mannetje overleed in 2018. Zijn sperma was voor overlijden veilliggesteld maar aangezien de laatste twee overgebleven vrouwtjes onvruchtbaar zijn, leek het gedaan met de soort.

Toch is het volgens wetenschappers van het Biorescue project, een internationale NGO die de soort probeert te redden, nog geen gelopen race, zeggen ze tegen de BBC. Voor de eerste keer is er namelijk een succesvolle ivf-behandeling uitgevoerd op een neushoorn. Na dertien pogingen is het wetenschappers gelukt een zuidelijke witte neushoorn, een nauw verwante soort, te bevruchten. Deze zwangerschap kwam niet tot een goed einde: de moeder liep een bacteriële infectie op en stierf voor de bevalling. De embryo was gezond, wat de wetenschappers hoop biedt voor de toekomst van de soort.

Nu gaat de organisatie proberen met een embryo van een noordelijke witte neushoorn een zuidelijke witte neushoorn te insemineren. Ivf-bevruchting tussen ondersoorten is nooit eerder gebeurd, maar gezien de genetische overeenkomst tussen de zuidelijke en noordelijke neushoorn is er een kans op succes.

De onderzoekers zien in dat enkele nieuwe dieren niet voldoende zullen zijn om de soort te redden. De genetische variatie is daar niet groot genoeg voor. Jan Stejskal, project-coordinator van Safari Park Dvur Kralove in Tsjechië, vertelt tegen BBC dat de mens verantwoordelijk is voor het dreigende uitsterven van de witte neushoorn: „Het was geen evolutionaire druk, het was hebzucht.” Nu er een techniek bestaat die kan helpen de neushoorns te redden noemt Stejskal het „onze verantwoordelijkheid” om die te gebruiken.


Lees ook
De noordelijke witte neushoorn: uitgestorven… of toch niet?

De noordelijke witte neushoorn: uitgestorven… of toch niet?