De Oostenrijker Martin Sellner wil extreemrechtse ideeën mainstream maken

„Ganz Berlin hasst die AfD”, galmde het zondag aan het eind van de middag over het veld voor de Rijksdag. In veel andere grote en kleine steden in Duitsland klonken de afgelopen dagen vergelijkbare leuzen. Ook volgens conservatieve schattingen gingen in de afgelopen week zeker een miljoen mensen de straat op om te demonstreren vóór democratie en tegen extreemrechts, en tegen de Alternative für Deutschland (AfD) in het bijzonder.

Aanleiding voor de demonstraties is een onthulling van het onderzoeksjournalistieke platform Correctiv, dat berichtte over een ontmoeting in een villa in Potsdam van zakenmensen, rechts-extremisten, en vier AfD-politici. Ook iemand van de CDU was erbij; de partij wil het desbetreffende lid royeren. De AfD distantieert zich halfslachtig van de bijeenkomst en noemt het artikel van Correctiv „laster” en beschuldigt de journalisten van „Stasi-methoden”. Tegelijkertijd zeggen AfD’ers niet op de hoogte te zijn geweest van het programma; de aanwezige persoonlijk medewerker van co-voorzitter Alice Weidel, Roland Hartwig, zei niet te hebben geweten dat Martin Sellner zou spreken. Timo Chrupalla, co-voorzitter samen met Alice Weidel, zei dinsdagavond bij omroep ARD: „Een heer Sellner ken ik niet.”

Om de ‘heer Sellner’ niet te kennen, moet Chrupalla onder een steen hebben geleefd, klonk het meteen schamperend in Duitse media. Martin Sellner is de frontman van de Oostenrijkse ‘Identitaire Beweging’, een extreemrechtse beweging die nationale bevolkingsgroepen wil zuiveren van invloeden van buiten. Sellner (35) was de hoofdspreker op de beruchte bijeenkomst in Potsdam. Op de uitnodiging werd „niemand minder dan Martin Sellner” aangekondigd als degene die het „Masterplan” zou voorstellen.

Sellners remigratieplan houdt in dat miljoenen mensen gedeporteerd moeten worden naar een Afrikaans land: asielzoekers, maar ook onvoldoende „geassimileerde Duitse staatsburgers”

Het plan dat Sellner voorstelde hield in dat miljoenen mensen gedeporteerd zouden moeten worden naar een Afrikaans land: asielzoekers, mensen met een verblijfsvergunning maar ook onvoldoende „geassimileerde Duitse staatsburgers”. Sellner noemt het plan „remigratie”. Een aanwezig AfD-Bondsdaglid verklaarde dat de partij nu ook weer voor het dubbel staatsburgerschap is, zodat het Duitse kan worden afgepakt.

Holocaust-ontkenner

Sellner is al ruim tien jaar een prominent figuur in de Duitstalige extreemrechtse scene; in zijn jeugd was hij aanhanger van Holocaust-ontkenner Gottfried Küssel. Tweemaal werd hij om veiligheidsredenen het VK uitgezet en hij mag er nooit meer in; ook in de VS wordt hij geweigerd omdat hij geld ontving van Brenton Tarrant, de extreemrechtse terrorist die in 2019 51 mensen vermoordde bij twee moskeeën in Christchurch. Sellner is getrouwd met de Amerikaanse alt-right influencer Brittany Pettibone.

Het circuit waarin Sellner zich beweegt is een niche, en bestaat niet uit veel mensen, stelt Natascha Strobl, een Oostenrijkse politicoloog gespecialiseerd in rechts-extremisme en de identitaire beweging. Maar de bijeenkomst in Potsdam laat volgens Strolb „zien dat politici minder schroom hebben zich met mensen als Sellner te omgeven. Binnen de rechts-extreme scene is Sellner een centraal figuur geworden”.

Dat is hem gelukt, volgens Strobl, omdat „hij een PR-talent heeft. De ideeën die hij verkoopt en waar hij voor staat, zijn vaak niet zijn eigen, maar bijvoorbeeld die van Renaud Camus [de extreemrechtse Franse auteur die het complot van de omvolking verspreidde]. De ideeën weet Sellner via video’s en memes goed te verpakken en te verspreiden.”

Afgelopen zondag kwamen in meerdere Duitse steden, waaronder Berlijn, zeker een miljoen mensen bijeen om te protesteren tegen racisme en extreem-rechts en de AfD in het bijzonder. De aanleiding: een ontmoeting waarin over ‘remigratie’ van asielzoekers en niet geassimileerde staatsburgers is gesproken.
Foto Christian Mang/AFP

In 2017 schreef Sellner in een stuk voor een extreemrechtse publicatie dat hij zich een „een levendige smokkel van ideeën in het centrum van de publieke opinie” wenst. Sellner verwijst naar verschillende Duitse uitgeverijen en publicaties die zich er op richten extreemrechtse ideeën meer mainstream maken. Strobl: „Dat is precies hun strategie: concepten voorbereiden, om die vervolgens beetje bij beetje in het democratische discours te introduceren. Soms lukt dat, en nu wordt het geprobeerd met het concept ‘remigratie’: het klinkt enigszins wetenschappelijk, maar is natuurlijk een eufemisme als je ziet wat er precies mee bedoeld wordt.”

Remigratie als belofte

Veel AfD-politici gebruiken de term al; op een recente AfD-campagneposter wordt „remigratie” „onontkoombaar” genoemd. Een andere AfD’er noemde het „remigratie”-plan geen geheim plan, maar een „belofte”.

In hoeverre de AfD onder de onthullingen van Correctiv en de reactie daarop van veel Duitse burgers zal lijden, valt nog te bezien. In de jongste peilingen, van woensdag, is de partij met 1,5 procentpunt gezakt naar 21,5 procent – maar nog altijd de grootste partij na de CDU/CSU (30,5 procent), en ruim voor de SPD van kanselier Olaf Scholz (13,5 procent).

Onderzoeksjournalist Olaf Sundermeyer zei dinsdagavond bij omroep ARD dat de AfD ook succes heeft door de steeds nauwere samenwerking met extremisten, zoals die van Pegida en de Identitaire Beweging. Meerdere medewerkers van AfD-Bondsdagleden zijn actief lid in zulke extremistische kringen, volgens Sundermeyer, sommigen inclusief veroordeling voor mishandeling. „De AfD”, concludeerde Sundermeyer, „heeft zich in de afgelopen jaren tot de parlementaire arm van de extreemrechtse beweging in Duitsland ontwikkeld”.


Lees ook
Steeds meer politici pleiten voor AfD-verbod

<strong>Demonstratie tegen de AfD </strong>bij de Brandenburger Tor in Berlijn, met als motto ‘Verdedig de democratie’, zondag.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/de-oostenrijker-martin-sellner-wil-extreemrechtse-ideean-mainstream-maken.jpg”><br />
</a> </p>
<p>De reactie op het extremisme van de AfD de afgelopen dagen in Duitsland noemt Strobl indrukwekkend. „Ook anders dan in andere landen, moet je vaststellen”, zegt politicoloog Strobl droogjes. „Mijn indruk is dat de Duitse publieke opinie nu zegt: het is genoeg met deze rechts-extremistische fantasieën waarmee we al jarenlang worden geconfronteerd. Dit is een teken van: nee, zo is het genoeg, het moet ook anders kunnen.”</p>
<p><dmt-util-bar article=