Ruim 68.000 mensen melden zich als gedupeerden in de Toeslagenaffaire

Ruim 68.000 mensen hebben zich gemeld om in aanmerking te komen voor herstel van gedupeerden in de Toeslagenaffaire. Dat meldt het ministerie van Financiën maandag aan persbureau ANP. Zij konden zich tot 31 december melden. Het aantal komt overeen met wat demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Financiën, VVD) in september verwachtte.

Wie zich heeft aangemeld, krijgt binnen een paar maanden een ‘eerste toets’ waaruit moet blijken of diegene in aanmerking komt voor herstel. Als iemand bijvoorbeeld geen kinderen heeft, kan die ook geen gedupeerde zijn. Minder dan één op drie mensen komt door die toets heen, en krijgt daarop 30.000 euro. Ook afgewezen mensen kunnen zich vervolgens melden voor de ‘integrale beoordeling’, een langer onderzoek.

Het herstel draait om de hardvochtige aanpak van de overheid bij tienduizenden ouders. Zij hadden recht op kinderopvangtoeslag, maar maakten bijvoorbeeld een fout bij het aanvragen en moesten daarop alles terugbetalen. Dat leidde vaak tot grote financiële en persoonlijke problemen.

De hersteloperatie verloopt tot nu toe stroef. Uit onderzoek van NRC bleek vorig jaar dat de organisatie die het herstel moet regelen in crisis verkeert.

De overheid zal niet eerder dan eind 2026 klaar zijn met het uitdelen van de compensaties. Een geldsom zal in veel gevallen de schade niet ongedaan maken.


Lees ook
Schaamte, armoede, altijd stress in huis: hun kindertijd werd bepaald door de Toeslagenaffaire



<p><strong>Stephanie (35)</strong> maakte later zelf ook schulden.</p>
<p>” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/ruim-68-000-mensen-melden-zich-als-gedupeerden-in-de-toeslagenaffaire.jpg”><br />
</a> </p>
<p><em>Correctie: in het fotobijschrift stond eerder dat kabinet-Rutte III viel over de uitslag van de parlementaire enquête. Dat klopt niet: dat was de parlementaire ondervragingscommissie. Hierboven is dat aangepast.</em></p>
<p><dmt-util-bar article=