„Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar! Ze vragen je om het te veroordelen, maar doe dat nooit! En vergeet nooit dat de Palestijnen de onderdrukten zijn en Israël de onderdrukker. Deze mensen voeren oorlog voor hun huis en voor hun leven en wij zijn met jullie, Palestina. Waag het niet om geschokt te zijn! Waag het niet om je voor de gek te laten houden!”
Deze woorden sprak de omstreden Australische prediker Mohamed Hoblos eind oktober op een bijeenkomst in Sydney. Hij heeft het over de oorlog tussen Hamas en Israël en lijkt te verwijzen naar 7 oktober, de dag van de Hamas-aanval op Israël waarna de oorlog begon. Hij zei ook: „Jullie [de Palestijnen] hebben onze harten gevuld met vreugde en trots!”
Hoblos is bezig met een tour door Europa en zou komend weekend ook de Utrechtse Jaarbeurs aandoen. Maar donderdagochtend berichtte De Telegraaf over bovenstaande teksten en over een video waarin Hoblos zegt dat moslims die een gebed missen erger zijn dan „een moordenaar, verkrachter, terrorist en pedofiel”. Er volgden bezorgde spoedvragen in de Tweede Kamer aan demissionair minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) en demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD). Duitsland, waar Hoblos ook zou optreden, had hem toen al de toegang tot het land geweigerd.
Hoblos bleek geregistreerd te staan in het Schengeninformatiesysteem (SIS), waarin Europese landen informatie delen over onder anderen extremisten. Op basis daarvan kon minister Yesilgöz hem de toegang tot Nederland ontzeggen, wat ze ook gedaan heeft. „Voor mensen die extremistisch gedachtegoed uitdragen is in ons land geen plaats”, twitterde ze donderdagavond.
Volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn er sinds 2015 twintig extremistische sprekers door de justitieminister geweerd uit Nederland, onder wie complotdenker David Icke, die eind 2022 bij een demonstratie zou spreken. Een spreker hoeft niet per se op te roepen tot geweld om de toegang geweigerd te worden. „Als wij beoordelen dat diegene een gevaar vormt voor de openbare orde en/of veiligheid, is dat voldoende aanleiding.”
Op YouTube heeft Hoblos een half miljoen volgers, op TikTok en Facebook tienduizenden. De salafistische prediker met Libanese wortels spreekt, met Engels als zijn voertaal, moslims wereldwijd aan. Vaak zijn dat conservatieve jongvolwassenen die op zoek zijn naar zingeving, en een manier om hun lezing van de islam en leven in het Westen te combineren. Hij geeft Europese moslims mee dat zij zich niet hoeven te schamen voor het in zijn volledigheid belijden van hun geloof en dat zij hun rechten mogen opeisen.
Confronterend
Een populair filmpje op zijn TikTok-account toont Hoblos ten voeten uit: dramatisch en meeslepend. De video is in zwart-wit en er klinkt vioolmuziek. Te midden van een menigte van mensen, zie je Hoblos glimlachend en met veel handgebaren zijn boodschap verkondigen. „Kom terug tot Allah! Begrijp je dan niet, hij houdt van je! Maar we zijn als aasgieren, wilde beesten. We proberen ons eigen geluk en eigen succes te vinden, en begrijpen niet dat alles bij Allah ligt. Ga terug naar hem.”
In zijn video’s is Hoblos confronterend en streng. Tegelijkertijd verkondigt hij dat vergiffenis altijd mogelijk is. „Dat is tussen jou en Allah.” Hij is maatschappijkritisch, geeft zijn kijkers richtlijnen over hoe te leven en spreekt ze aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Zo predikt hij over jongeren die met drugs „snel geld” willen verdienen, volgens Hoblos een logisch gevolg van een wereld die om geld, gemak en status draait. In een TikTok-filmpje uit 2022 met een half miljoen likes, spreekt Hoblos op luide toon: „Ik ben daar ook geweest, man. Toen ik twintig was, draaide mijn leven om vrouwen, drugs en auto’s, maar ik was leeg van binnen en alleen. En daarna wat?!”
Hoblos was uitgenodigd door de salafistische Utrechtse stichting Dawah Groep. Deze organisatie staat al een tijd op de radar van de NCTV, omdat de stichting het salafisme zou weten te ‘normaliseren’ onder Nederlandse moslims. Zo is de Nederlandse imam Aboe Ismail verbonden aan Dawah Groep. In een islamcursus, die NRC in 2018 bijwoonde, sprak hij over ongelovigen voor wie Allah „een vuur gereed gemaakt” zou hebben. Het enige wat zij in de hel te drinken zullen krijgen is „kokende olie”. „Het wordt er zó heet dat „hun gezichten beginnen te ontvellen”.
Dawah Groep nodigt vaker buitenlandse (politieke) salafisten uit om te komen spreken, zoals de Britse imam Haitham al-Haddad, die de doodstraf voor ongelovigen bepleit. Het evenement met Mohamed Hoblos, The purpose of life genaamd, was met zevenduizend kaarten binnen 48 uur uitverkocht, zegt de organisatie.
Koranverbranding
Vanuit de islamitische gemeenschap klinkt kritiek op het besluit Hoblos te weigeren. „Dit is meten met twee maten”, zegt moskeebestuurder Khaled Mouhouti van de Arnhemse Nour Al Houda-moskee. Hij refereert aan de Pegida-voorman Edwin Wagensveld, vorig jaar veroordeeld voor het beledigen van moslims, die vorige zaterdag met politie-escorte een koran mocht verbranden in Arnhem (wat uiteindelijk mislukte). „Dat wordt allemaal getolereerd en valt binnen de kaders van vrijheid van meningsuiting.”
Lees ook
‘De Grondwet zal ons behoeden voor uitwassen’
Volgens Mouhouti voelen moslims zich, ook gezien „de uitlatingen” van de PVV, „tweederangsburgers” en roept dat – „als de grens bereikt is” – een tegenreactie op.
„Is dit de democratie die Thorbecke voor ogen had?”, vraagt Mouhouti zich af. „En is er überhaupt wel sprake van vrijheid van godsdienst in dit land? Daar denken heel veel moslims inmiddels anders over. Die vrijheid is er niet voor hen.”
Dawah Groep roept op Instagram op om alsnog naar de Jaarbeurs te komen deze zaterdagavond. „We gaan een historisch signaal afgeven aan degenen die de boodschap van de islam willen ondermijnen en de rechten van moslims willen inperken.”
De organisatie heeft vrijdagmiddag niet gereageerd op vragen van NRC.