Japanse lander SLIM geland op de maan

Na India, de Verenigde Staten, China en de voormalige Sovjet-Unie heeft nu ook Japan een ruimtevaartuig op de maan neergezet. Of die landing helemaal succesvol was of dat het vaartuig is neergestort, was vrijdagmiddag nog onduidelijk. De goude, onbemande Slim-lander (Smart Lander for Investigating Moon) is neergedaald in het maangruis, maar de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft nog geen update gegeven over de status ervan.

Als alles goed is gegaan, moet SLIM de samenstelling van de omgeving van de Shioli-krater gaan bestuderen. Ook moet de lander twee bijzondere maanrovers afzetten: Lev-1 en Lev-2. Zij gaan niet rijden over het maanoppervlak, maar zullen rondspringen en rollen.

SLIM begon op 6 september aan zijn vier maanden lange reis naar de maan op een Japanse H-2A raket. De tocht had sneller gekund, maar door een lang pad te nemen, bespaarde Japan brandstof.

Nauwkeurigere touchdown

In december kwam SLIM in een baan om de maan. Sindsdien stuurt hij foto’s naar de aarde en zakte hij steeds dichter naar het maanoppervlak om zich voor te bereiden op een zachte, nauwkeurige landing.

SLIM moest landen op honderd meter van zijn doel, de rand van de Shioli-krater. Daarmee zou dit een heel nauwkeurigere touchdown zijn. Normaal kunnen maanmissies landen op een oppervlak dat zich meerdere kilometers uitstrekt. Om zo nauwkeurig te landen, maakte SLIM snelle foto’s van het maanoppervlak tijdens de landing, die dan gematcht werden met eerdere foto’s zodat het vaartuig automatisch van koers kon veranderen, als dat nodig was.